13. 1. 23

Bohor - 8. 1. 2023

Prva nedelja po novoletnih praznikih in tradicionalni pohod Planinskega društva Lisca Sevnica na Bohor. 

Foto:Vinko Šeško.
Šest se nas od Ponedeljkove skupine pridruži še ostalim enajstim in Lojze Rupar kot vodja hitro uskladi želje glede trase in trajanja pohoda. Z avtomobili se odpeljemo po dolini Sevnične, zavijemo v Zabukovje, prevozimo Pokojnik, Mrzlo Planino, Zalog, nad Zalogom še kar rinemo v breg po gozdni cesti, 


potem pa se ustavimo na križišču, kjer so vse naokoli naložena debela bukova debla.

Naprej pa peš: kar strmo v hrib. 


Zadihani pridemo na travnik Velikega Javornika 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
in prija, da se malo oddahnemo in dezinficiramo. Naprej gre malo navzdol, večino poti pa po ravnem. Sonce se nasmiha med debli dreves, ves čas pa piha močan veter in na glave vlačimo vse od trakov, kap do kapuc. Bohor šumi ..., ne, ne: kar hrumi. 


Pri križu
se je treba ustaviti in povedati kakšno šalo, potem pa naprej: nekateri še na Koprivnik


ostali do Koče na Bohorju.

Koča je kar živahna: pozdravljamo se, voščimo vse dobro v novem letu, 

Foto: Vinko Šeško.
pozdravi nas naš predsednik Peter Požun in predstavniki Planinskega društva Senovo, ki oskrbujejo Kočo na Bohorju. Prijata nam čaj (častijo domačini) in kava, iz kuhinje pa diši po gobovi juhi z žganci, pasulju in bograču. 



Hrano servirajo v keramičnih posodah: ko poješ prideš do posnetka Koče. Vse skupaj zalijemo še z dobro kapljico naših vinogradnikov. 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Skupinska slika in povratek deloma po drugi poti - pod Velikim Javornikom. Ljubo in Vinko ubereta svojo pot in to se jima obrestuje: 


Foto: Vinko Šeško.
najdeta prve cvetove jarice v tem letu.


Na parkirišču pospravimo še zadnje kaplje pijače in se poslovimo. Dobro nas je prepihalo, sonce osvetlilo, predvsem pa smo s hojo v dobri družbi začeli leto 2023.

Video:

Ni komentarjev: