7. 1. 23

Božični Zagreb - 25. 12. 2022

Na sam božični dan, ki naj bi ga preživeli doma z družino, se nečakinjina družina spomni, da bi šli pogledat lučke v Zagreb. Vlak nekaj čez pol deseto iz Sevnice je že odpeljal, kako torej v Zagreb? Preko Harmice, seveda! Z avtom se zapeljemo v Dobovo, potem do mejnega prehoda Rigonce, kjer nam oboji obmejni organi samo pomahajo za naprej. Zavoj v desno in smo že na parkirišču pod postajališčem - edino železniško postajo, ki je ostala od zagorske proge. Razen enega so vsi parkirani avtomobili s slovensko registracijo, vlak za Zagreb pa kljub prazniku vsako uro. Lep primestni vlak, ki res stoji vsakih nekaj kilometrov, prvič v Sutli, ki je že ob progi Zidani Most - Zagreb, za domačine pa je gotovo še bolj pomemben kot za nas turiste. Vozovnica za odraslega v eno smer stane 22 kun, mi pa za pet oseb plačamo 116 kun, na Železniški postaji Zagreb potrdimo vozovnico, da smo bili na Adventnem Zagrebu, in 50 procentni popust je zaslužen.

Na Trgu kralja Tomislava veselo drsajo, vrsti za karte in potem za izposojo drsalk sta zelo dolgi, zato raje ne čakamo, se pa ogrejemo s kuhančkom, mladina pa s coca colo. 

V Parku Josipa Jurja Strossmayera in na Zrinjavcu se še nič bistvenega ne dogaja, zato nadaljujemo pot na Trg bana Josipa Jelačića


kjer je več prazničnega vzdušja. 


Na Ilici ne spregledamo Prehoda Lovački rog (Jaegerhorn), ki je res lepo okrašen. Slaščičarna Vincek se drži praznika: zaprta je, obratuje pa vzpenjača, ki nas za pet kun popelje na Gornji grad. Sprehodimo se po Strossmayerovem šetalištu, 


občudujemo lučke v Parku Grič


potem pa se spustimo v Tunel Grič s predstavitvijo v polarnem stilu. 

Po Radićevi ulici se povzpnemo do Kamnitih vrat


pogledamo Cerkev svetega Marka, Banske dvore (sedež vlade) in stavbo hrvaškega parlamenta (sabor), potem pa mimo Cerkve svete Katarine na razgledišče. 


Primami nas zanimiva ureditev Trga Bela in že je čas, da se spustimo spet v središče mesta. Ker nam kruli po želodcu, hitro najdemo lokal Dolac, kjer zapravimo še zadnje kune (grill plošča za štiri - 350 kun).

Zdaj so prižgali že vse luči in sprehod preko Trga bana Josipa Jelačića 


in po Zrinjavcu je res romantičen. Na drsališču pa popravljajo led.

Počakamo na vlak za Harmico nekaj čez sedem in po 45 minutah smo na končni postaji. KRATKO - A SLADKO!

Podatki o znamenitostih.

Video:

Ni komentarjev: