17. 6. 23

Ljubljana - 12. 6. 2023

Ker je veliko ljudi članov in članic Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica na morju, Slavica oznani, da imamo prosto. Dan pa je treba izkoristiti! Na vlak in v Ljubljano.


Napotim se v Park Tivoli, kjer uživam dobro dve uri. 



Moja pozornost je najprej namenjena ribniku, na katerem cvetijo krasni lokvanji. Toliko jih je, da par labodov komaj najde prostor za plavanje.



Blizu ribnika so se razcvetele vrtnice: vseh barv in oblik, tudi dišeče so vmes.



Mimo na novo urejenega otroškega igrišča se napotim še na Jakopičevo sprehajališče, kjer Športno društvo Narodni dom Ljubljana predstavlja 160 let telovadbe.


Zdaj pa v središče mesta! Najprej v lokal Hitra žlica na Nazorjevi, kjer se podkrepim z okusnim bogračem za sedem evrov, 


potem pa preko Tromostovja na Tržnico. Ne vem, kaj je bolj barvito: rezano cvetje, sadike ali sadje.


Ob Ljubljanici sedem h kavici in uživam v vonju lipovega cvetja, ki me spremlja po celi Ljubljani.

Z vlakom se vračam v Sevnico ob misli, kako lepo glavno mesto imamo.

Več posnetkov: mesto, Park Tivoli. Podatki o Parku Tivoli pod video posnetki.
Video:




PARK TIVOLI

V Ljubljani je približno 30 ha parkov, največji del te površine zavzema park Tivoli s površino 17,5 ha. Leta 1813 ga je zasnoval Francoz J. Blanchard. Danes obsega približno 5 km². Imel je tri glavne avenije s kostanjevimi drevoredi. Osrednjo os je razširil in spremenil Jože Plečnik. Znotraj parka se menjujejo drevoredi in skupine različnih dreves, nasadi rož ter parkovna oprema s posebnimi klopmi, igrali, kipi in vodnjaki, zlasti pred Tivolskim gradom in današnjim Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Urejene so igralne površine za otroke, v park se zajedajo pokriti bazen, športna igrišča in Hala Tivoli, Cekinov grad z Muzejem novejše zgodovine iz leta 1752 (prvotna stavba iz 17. stoletja). Skupaj z Rožnikom in Šišenskim hribom park oblikuje površine krajinskega parka. Med letoma 1921 in 1939 je Jože Plečnik med Moderno galerijo in Tivolskim gradom uredil Jakopičevo sprehajališče, poimenovano po vodilnem slovenskem impresionističnem slikarju Rihardu Jakopiču. Tivolski grad: Mednarodni grafični center. Psi brez jezikov. Osnove v 13. stoletju, različni lastniki, med njimi tudi jezuiti. Poletna rezidenca ljubljanskih škofov, skladišče, vojaška bolnica, vojašnica, po drugi svetovni vojni stanovanja. 
Tivolski ribnik: v dolžino meri 140 m, širok je 50 m, globok med 0,9 in 1,3 m. Pokriva površino 5000 m2 in nosi 7700 m3 vode. Leta 1880 so v parku Tivoli uredili ribnik, ki so mu meščani preprosto rekli »bajer«. Ribnik je nastal z izkopom in je bil prvotno namenjen drsanju in čolnarjenju (nemško drsalno društvo Laibacher Eislaufverein). V ribniku so bile sprva okrasne in druge ribe in seveda žabe. Leta 1906 je mestna občina odvzela ribnik nemškemu drsalnemu društvu in ga do prve svetovne vojne vodila sama. Zaradi pomanjkanja denarja je magistrat med obema vojnama sklenil, da bo organizirano drsanje opustil in končala se je zlata doba drsanja na ribniku. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom. Na nasprotni strani ribnika je otroško igrišče, urejeno leta 1942 in preurejeno ter opremljeno z novimi igrali. Po drugi svetovni vojni je čolnarna propadla.

Ni komentarjev: