5. 6. 23

Ob Savi do Orehovega - 5. 6. 2023

Osem na kavo, šest na pohod: tako se je danes dogajalo pri Ponedeljkovi skupini Planinskega društva Lisca Sevnica. 

Foto: Vinko Šeško.
Zbor ob običajni osmi uri na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica), načrt za deževno varianto pohoda ob kavi, 

Foto: Vinko Šeško.
potem pa s še zaprtimi dežniki proti na novo nastajajočemu krožišču pri "nadvožnjaku" (nadvozu preko proge), ki še ni gotov, promet pa je izmenično enosmeren glede na semaforje. 


Pot nadaljujemo ob Savi do Hidroelektrarne Boštanj, kjer pa je že treba odpreti dežnike, ki jih potem uporabljamo kar ves čas pohoda. 


Preseneti nas obilno cveteči navadni gadovec (Echium vulgare), ki ga v državi Washington obravnavajo kot škodljivi plevel in invazivno rastlino. Pri nas verjetno še ni tako razširjen. 


Ob njem pa se spomnimo na njegovega sorodnika z Madeire (Echium fastuosa), ki je res razkošen grm. Ob poti je veliko visoke še ne pokošene trave in vmes lucerna, ki ima zmožnost vezati dušik iz zraka. 


Ob vodi šopi vodne perunike že venejo, za njeno lepoto smo malo prepozni. 


Je pa zato lepo rumeno obraščen del rečnega brega (šesterokotna homulica - Sedum sexangulare ?). K sreči še ne najdemo ambrozije, ki jo bo kasneje gotovo veliko; japonski dresnik pa se neverjetno širi in hitro raste. 

Foto: Vinko Šeško.
Ko se obrnemo, se še na hitro malo okrepčamo, ob povratku ponovno opazujemo race, labode in čaplje, ki jih dežne kaplje nič ne motijo. Nas pa že v Sevnici ujame hujši naliv, vendar se ne jezimo preveč: se bomo že posušili. Ni slabega  vremena, je samo slaba oprema. Sprehodili smo se pa tudi.

Ni komentarjev: