24. 9. 24

Loka pri Zidanem Mostu - 23. 9. 2024

Ob pol štirih popoldne na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) - za Ponedeljkovo skupino Planinskega društva Lisca Sevnica neobičajna ura - ampak z razlogom. Deset nas je in z dvema avtomobiloma se zapeljemo v Loko pri Zidanem Mostu, kjer parkiramo nasproti Kulturnega doma. 



Potem se odpravimo skozi naselje, po polju med kozolci in rastlinjaki (celo tobak najdemo), preko proge do mosta preko Save. 



Tu pokukamo proti Vrhovemu in Lisci, 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
potem pa nas pot vodi ob Savi in sadovnjakih, v katerih so jablane bogato obložene. Nekaj pa je posekanih - nasad obnavljajo. 


Pri Železniški postaji Loka spet prečkamo železniško progo, 


blizu pa občudujemo tudi veliko šolsko poslopje, kjer letos nabira znanje 30 učencev in učenk, družba pa jim delata še dva oddelka vrtca. 


Spodnjo fotografijo je posnel Vinko Šeško.
Nad nami se pokaže Cerkev svete Helene, za njo pa na terasi Trubarjevega hrama potešimo svojo žejo.

Foto: Vinko Šeško.
Ob šestih nas pričakujejo v Kulturnem domu, kjer Vinko Šeško razstavlja svoje fotografije z lepotami narave. 


Naša ušesa pobožajo melodije klaviatur in harmonike, ki jih izvajajo učenki in učenec Glasbene šole Radeče. 


Jože Prah spregovori o pomenu narave, gozda, možnostih Slovenije, da raznolikost na majhnem prostoru primerno prikažemo svetu. Predstavi nam tudi program branja v gozdu in knjigo o Mavriciju Scheyerju, gozdarskemu strokovnjaku in družbenemu delavcu v Radečah. Vsi prisotni dobimo knjigo tudi v dar.


Vinko razloži, kje je posnel fotografije, vsaka ima posebno zgodbo, posebno še tista z medvedom. Ob prigrizkih in pijači se zadržimo še v prijetnem klepetu.

Video:

Ni komentarjev: