19. 9. 24

Živalski vrt in Park Tivoli v Ljubljani - 18. 9. 2024

Na že precej poln vlak za Ljubljano ob 7.32 se nas vkrca še 12 od Spoznavanja vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. Na vlaku so še trije, po poti se pridružita še dve, sicer pa srečamo veliko planinskih prijateljev iz Posavja. 



V Ljubljano se pripeljemo z manjšo zamudo, ampak imamo vseeno več kot pol ure časa za kavo, prigrizke in nujne opravke. Mestni avtobus linije 18 odpelje točno ob 9.57 in še pred pol enajsto izstopimo pred Živalskim vrtom Ljubljana


Spodnji posnetek je delo Marte Brežan.
Najprej posnetek pred kipom bika slovenskega kiparja, slikarja in grafika Janeza Boljke (1931 - 2013), ki ima v okviru Živalskega vrta še razstavo manjših plastik. Po plačilu vstopnine 9,50 evra za upokojene se napotimo na ogled, ki ga spremljajo skupine radoživih mladih obiskovalcev in obiskovalk. Čudimo se igrivosti sajmirjev (veveričjih opic), opazimo ovce in alpake, surikate pa lahko opazujemo samo skozi steklo: nočejo se pokazati na svojem velikem zunanjem poligonu. Labodi so nam stari znanci, antilope počivajo v družbi pegatk, 


zebre
so se umaknile h krmišču, gepardinje pa žalni več: poginila je zaradi raka.

Vrnemo se h kalifornijskim morskim levom, ki jih ob enajstih krmijo in iz tega napravijo pravi nastop. Mimo dremavih medvedov in malo bolj aktivnih šimpanzov se povzpnemo nad kanadske volkove, ki se nam zdijo miroljubni kot psi. Na poti do risov našo pozornost vzbudijo črne štorklje in kvakači, pri risih pa ostanemo malo več časa. 


Kar trije nam pozirajo, mi pa izkoristimo ploščad tudi za malico. 


Alpski kozorogi
imajo zelo lepo urejen prostor z brežino, kjer uživa predvsem mladina, okrog pa je tudi veliko informativnih tabel.

V Hotelu za divjinske živali se preizkušamo v prepoznavanju ptic, malo naprej pa pri dveh zvočnih tablah poskušamo njihove glasove.


Do severnih jelenov in losov je treba še malo v hrib, preseneti nas njihova velikost, 


sove
pa komaj opazimo.

Spustimo na obisk h kanadskim bobrom: dva ali trije se dobro razgibavajo v vodi, 


eden se nam pa vseeno pokaže tudi na kopnem. Divja svinja se na zmeni kaj dosti za nas, mačjih pand pa ne smemo vznemirjati pri njihovih ženitovanjih.

V kletkah ni veliko ptic, v bližini pa opazimo vrsto enotnih šotorov - najavljene skupine lahko v Živalskem vrtu prespijo in doživljajo noč med živalmi. Čudimo se tudi velikosti afriške kornjače.

Sprehodimo se še mimo malih kengurujev, velikih emujev, opazujemo rožnate pelikane 


in zlatoličnega gibona, potem pa pokukamo še v Vivarij


Pred njim pa pikasta kuna vrečarica - mislim,  da smo jo vsi videli prvič.



Obe žirafi pridno trgata listje z visoko nastavljenih vej, tudi dvogrbe kamele so pri kosilu, 


slonica
Ganga pa tiho stopa po svojih samotnih poteh, ker nima družbe.



Perzijska leoparda
počivata, sibirskega tigra pa zagledamo na sprehodu. 

Čas je za nekaj počitka ob kavi in drugih napitkih, 


potem pa še mimo azijskega leva (vidimo samo levinjo) in pritlikavih zebujev proti izhodu. Namesto predvidenih dveh ur smo bili na ogledih skoraj eno uro več. Pa kaj? Smo pač dlje uživali.

Od Živalskega vrta do Železniške postaje Ljubljana je približno štiri kilometre, torej ura hoda, zato krenemo na pot peš. Izpustimo vzpon na Rožnik (Cankarjev vrh), si ogledujemo vile in ustanove in mimogrede smo na robu Parka Tivoli. Vrtnice odcvitajo, 


na Ribniku je samo še nekaj cvetov lokvanja, sprehod mimo pa je še vedno v užitek. 


Ne pozabimo obiskati kipov Edvarda Kocbeka in Borisa Pahorja ter se ob njih fotografirati.

Pot nas vodi do Jakopičevega sprehajališča, za ogled razstave na prostem pa ni več časa. Pohitimo na vlak ob 15.35 in okrog petih popoldne smo v Sevnici.

KRASEN DAN Z RAVNO PRAVIMI TEMPERATURAMI ZA POHAJKOVANJE! S PRAVO DRUŽBO, SEVEDA!

Podatki o zanimivostih so pod videom.
Video:





KRAJINSKI PARK TIVOLI, ROŽNIK IN ŠIŠENSKI HRIB

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je bil ustanovljen z Odlokom o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost že leta 1984. Rožnik pomeni tudi mestni gozd, gozd s posebnim namenom, živalski vrt, tu so rezervati, športni objekti (smučarska skakalnica), zgodovinske točke. Krajinski park obsega približno 460 hektarov, na vzhodu leži naravni spomenik Tivoli, na zahodu Pot spominov in tovarištva. Ob njem je veliko ustanov: Biotehniška fakulteta, Gozdarska fakulteta, Gozdarski inštitut Slovenije. Sicer pa je to pretežno gozdnato področje z zelo razgibanim reliefom (več vrhov, najvišji Šišenski hrib) največja zelena površina v Ljubljani. Zanimivo je, da je v pretežni lasti zasebnih lastnikov, okrog 420 jih je, kar otežuje gospodarjenje. Pomembna so mokrišča: Koseški bajer v glinokopu, Naravni rezervat Mostec in Naravni rezervat Mali Rožnik - sta naravna rezervata z zavarovanimi vrstami, sicer pa je na celem področju registriranih skoraj 3000 vrst organizmov. Speljanih je veliko pohodniških poti, tudi krožna učna Jesenkova pot, pot okoli Koseškega bajerja ... Obisk so ocenili na milijon sedemsto tisoč na leto, število obiskovalcev pa še narašča, dnevno 200 do 250, na bolj prometnih poteh tisoč do dva tisoč prehodov na dan, število se je tudi zelo povečalo v času covida.

ŽIVALSKI VRT

Živalski vrt Ljubljana  je bil ustanovljen 10. marca 1949 in prve kletke so postavili blizu današnje stavbe Radia in televizije. Leta 1951 ga preselijo na jugozahodni del Rožnika, kjer zdaj obsega okrog 20 hektarov za približno 500 vrst živali.

PARK TIVOLI

V Ljubljani je približno 30 ha parkov, največji del te površine zavzema park Tivoli s površino 17,5 ha. Leta 1813 ga je zasnoval Francoz J. Blanchard. Danes obsega približno 5 km². Imel je tri glavne avenije s kostanjevimi drevoredi. Osrednjo os je razširil in spremenil Jože Plečnik. Znotraj parka se menjujejo drevoredi in skupine različnih dreves, nasadi rož ter parkovna oprema s posebnimi klopmi, igrali, kipi in vodnjaki, zlasti pred Tivolskim gradom in današnjim Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Včasih je bil to Cekinov grad iz leta 1752 (prvotna stavba iz 17. stoletja).  Urejene so igralne površine za otroke, v park se zajedajo pokriti bazen, športna igrišča in Hala Tivoli. Skupaj z Rožnikom in Šišenskim hribom park oblikuje površine krajinskega parka. Med letoma 1921 in 1939 je Jože Plečnik med Moderno galerijo in Tivolskim gradom uredil Jakopičevo sprehajališče, poimenovano po vodilnem slovenskem impresionističnem slikarju Rihardu Jakopiču. Na njem gostijo razstave na prostem. Tivolski grad: danes Mednarodni grafični center. Osnove stavbe segajo v 13. stoletje, različni lastniki, med njimi tudi jezuiti. Poletna rezidenca ljubljanskih škofov, skladišče, vojaška bolnica, vojašnica, po drugi svetovni vojni stanovanja. Posebnost: kipi psov brez jezikov pod stavbo.

Tivolski ribnik: v dolžino meri 140 m, širok je 50 m, globok med 0,9 in 1,3 m. Pokriva površino 5000 m2 in nosi 7700 m3 vode. Leta 1880 so v parku Tivoli uredili ribnik, ki so mu meščani preprosto rekli »bajer«. Ribnik je nastal z izkopom in je bil prvotno namenjen drsanju in čolnarjenju (nemško drsalno društvo Laibacher Eislaufverein). V ribniku so bile sprva okrasne in druge ribe in seveda žabe. Leta 1906 je mestna občina odvzela ribnik nemškemu drsalnemu društvu in ga do prve svetovne vojne vodila sama. Zaradi pomanjkanja denarja je magistrat med obema vojnama sklenil, da bo organizirano drsanje opustil in končala se je zlata doba drsanja na ribniku. Po drugi svetovni vojni je čolnarna propadla, na njenem mestu je kavarna, ribnik pa krasijo cvetovi lokvanja. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom in nasadom vrtnic.  Na nasprotni strani ribnika je otroško igrišče, urejeno leta 1942 in preurejeno ter opremljeno z novimi igrali.

Blizu sta spomenika Edvarda Kocbeka (1904 – 1981) iz leta 2005 (oblikoval akademski slikar Boštjan Drinovec), ki spokojno sedi na klopi in nekaj razlaga otroku na drugi strani klopi (mogoče vnučku, ki je izjavil, da je kip kot živ), ter Borisa Pahorja (1913 – 2022), ki po zelenici hiti proti njemu. Baje ga je imel za vzornika in ta kip so postavili leta 2017, še za časa njegovega življenja. To je za nekatere sporno, pa tudi znak Mladinske knjige na aktovki kipa, čeprav je bila ta založba pobudnica in sponzor za postavitev. Avtor skulpture je Mirsad Begić. (https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/boris-pahor-v-tivoliju-dileme-ob-postavitvi-novega-javnega-kipa/419318)

Ni komentarjev: