28. 9. 10

Na morje - 27. 9. 2010

Društvo upokojencev Sevnica je že pretekli torek vabilo na morje, pa so poplave to ekskurzijo preprečile. Danes smo res na poti, a vreme tudi tokrat ni obetavno. Proti Kopru pa je že svetleje in razpoloženje se izboljšuje. V Luciji si privoščimo malico na žlico, potem pa zapeljemo v Portorož. 
Kar čudno je videti skoraj prazno letovišče, mi to malo popravimo, ob sprehodu po obali pa nas visoko morje skoraj poboža po podplatih. Oblaki se spet zgostijo in tu so prve dežne kaplje.
Pa tudi naša ladjica Solinarka, s katero se popeljemo med soline. Prijazna vodička nas povabi na razgledno ploščad in predstavi solinarstvo, ki ima tu že 1200 letno tradicijo. Soline so lepo vzdrževane, le stare solinarske hiše so vse bolj ruševine. Ogledamo si še maketo in film o solinah. 
Vreme je spet boljše in nekaj se nas utabori na kljunu ladjice, kjer uživamo ob plovbi mimo Portoroža do Pirana. 
Tu nam druga vodička predstavi mesto in sprehodimo se po Tartinijevem trgu. 
Jesensko sonce izkoristimo za kavico na prostem, potem pa se spet vkrcamo na ladjico in zaplujemo okrog piranskega rta. 
Pred nami se pne cerkev svetega Jurija, že je tu Fiesa, potem se v zalivu skriva Pacug, Strunjan pa se že bolj široko odpre. Na drugi strani  se Trst sonči kot bi bil pod žarometi na odru. Vse prehitro smo v Izoli, kjer se poslovimo od naših gostiteljev in sprehodimo do avtobusa. Pozno popoldne je in v želodcih nam že pošteno kruli. Pomagamo si v restavraciji blizu luke, pred katero se vijejo dolge kolone kamionov, ki so naleteli na stavko carinikov. Že med tem poznim kosilom ali zgodnjo večerjo se spet ulije dež, ki potem pere naš avtobus skoraj do doma. Nam pa to nič ni mar, saj smo na suhem in toplem in vso pot veselo prepevamo. Spomnimo se mnogih že skoraj pozabljenih pesmi, po melodiji Kadar boš na rajžo šel pa zaokrožimo tudi po svoje:
Kadar boš na rajžo šel, pojdi s penzionisti,
pr' Mileni se pr'jav, da boš na pravi listi.
Marjana je predsednica, Štefka pa vodička,
nasmeh pričarata obe na naša mlada lička.
Jože pa šofer je naš, on nas varno vozi,
po ravni lepi cesti tej in po kolovozi.
Mi smo taka druščina: rajžamo vsi radi.
Pojemo in pijemo, to nam je v navadi.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: