28. 10. 10

Grad Miramare - 27. 10. 2010

Navadno me zagrabi sveta jeza, če dobim sporočilo v stilu: "čestitamo, ste dobitnica 35.000 evrov" ali "izžrebani ste bili". Take reklamne potegavščine navadno takoj romajo v kup odpadnega papirja. Tudi sporočilo o brezplačnem izletu v Trst in grad Miramare je že bilo tam. Potem pa so me prepričali, da zastonj vožnja z avtobusom pa še nekaj za pod zob vmes ni za odmet. In sem šla. 
Vožnja je udobna, sonce se kaže, Nanos se nam predstavlja z belo kapico iz snega, pa še nekaj nižjih hribov tudi. Šofer mora krepko držati volan v rokah, ker se burja kar pošteno zaletava v avtobus. V hotelu v Ankaranu, bolje rečeno v Valdoltri, se klepetavi predstavnik zelo trudi, da bi nas navdušil za zdravo ležišče, dobro posodo, nekatere praktične malenkosti. Vmes nagrade: tombola za 10.000 evrov, kjer ima samo ena udeleženka samo eno pravilno številko od šestih. Več sreče prihodnjič! Vsi, katerih telefonske številke so bile baje izžrebane, dobimo zastonj potovanje v toplice na Madžarskem, če s sabo vzamemo osebo, ki zase plača. Ugodno? No, ja, mogoče. Vsak izžrebanec je lahko s sabo pripeljal še tri prijatelje, ki so deležni popusta za izlet v Bosno. Zdaj gre pa zares: tisoč evrov popusta za nekatere, če kupijo drage ponujene izdelke, če je kupljenega več, za povrh še sesalnik ali komplet posode... Nič od tega ne potrebujem, zato mirno klepetam, ko drugi kombinirajo in se odločajo. Kosilo je preveč kuhan riž z majhnim koščkom piščančjega mesa in solato. Podarjenemu konju pač ne gledamo na zobe. Zunaj pa še vedno sije sonce in zapeljemo se proti Trstu. 
Šofer se izkaže za odličnega vodiča, ki nam pove marsikaj iz zgodovine in sedanjosti tega mesta. Organizira tudi obisk trgovine z oblačili, s prijateljico pa se raje sprehodiva okrog Canala Grande in uživava ob kapučinu. 
Prava poslastica je obisk gradu Miramare iz 19. stoletja, katerega sobane nam pričarajo čas Maksimilijana Habsburškega. Nobene gneče ni in v miru si lahko ogledamo obe etaži ter sprehodimo po čudovitem parku.
Se je splačalo? Seveda se je! 
Že zaradi obiska gradu in pogleda na krasne jesenske barve. Navsezadnje je bil to en lep dan. Je že prav, da nekatera podjetja iz tujine na tak način porabijo sredstva, namenjena za reklamo. Če pa potem kaj kupiš, je tvoja stvar. Nihče nas ni k temu silil.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: