6. 4. 11

Pula in Brioni - 29. 3. 2011

Pet zjutraj je po starem štiri, ampak zgodaj je treba na pot, če hočemo izpolniti naš program. Mimogrede smo mimo Ljubljane, na Lomu se okrepimo s kavico, potem pa Koper in preko meje v Istro. Novi odseki avtoceste precej skrajšajo pot, kljub temu pa se imamo čas čuditi lepi dolini Mirne v pomladnem soncu, občudovati bele grme cvetočega črnega trna, celo opaziti kakšen kažun - kamnito zavetišče na polju. Naša vodička nam lepo predstavi značilnosti Istre, podrobnosti o Puli pa prepusti lokalni vodički. 
Ta nas najprej popelje k Areni - amfiteatru iz prvega stoletja našega štetja, ki je neverjetno dobro ohranjena in nudi lepo kuliso za kulturne prireditve. Sprehodimo se ob ostankih mestnega obzidja, mimo dvojnih vrat ter Herkulovih vrat, ki so najstarejši ohranjen spomenik rimske arhitekture v Puli iz srede prvega stoletja pred našim štetjem. 
Občudujemo Zlata vrata - slavolok Sergijevcev iz leta 27 pred našim štetjem, mozaik iz rimskih časov, raziskujemo ozke ulice starega mesta in ogled končamo na Forumu - trgu z zgradbami iz različnih časov. 
Največji vtis name napravi Avgustov tempelj, ki so ga zgradili nekaj let pred našim štetjem. Obvezno skupinsko slikanje, potem pa z avtobusom na kosilo. To naj bi imeli v Barbarigi pri Fažani, pa je gostilna Betiga še malo naprej, v Vodnjanu. Pozdravimo oba oslička in ostale živali, potem pa začnemo uživati gostoljubje prijetnega gostišča s prijaznim osebjem. Prasketanje ognja, premišljeno opremljeni prostori - dober okvir za okusno kosilo. Juha je skoraj enolončnica, tri vrste dobrega mesa, pečen krompir, solata, za povrh pa še pecivo s slivami... Sem še kaj pozabila? Seveda, velik kozarec črnega vina!
Zdaj pa proti Fažani, kjer nas že čaka ladjica Perojka za Brione. Dobrih 15 minut plovemo do Velikega Briona, največjega med štirinajstimi, ki tvorijo narodni park. 
Prijetna vodička nam razloži vse potrebno, s posebnim vlakcem se popeljemo po otoku in si ogledujemo divjad na urejenih travnikih ter različne živali v safari parku, med njimi je veliko zeber, nekaj svetih krav, istrsko govedo boškarin, slonica pa se nam skriva v svojem bivališču. V muzeju lahko najdemo še veliko več nagačenih živali v slikovitih okoljih. Posebna razstava je posvečena avstrijskemu industrijalcu  Paulu Kupelwieserju, ki je leta 1893 kupil Brione in malarične otoke spremenil v mondeno letovišče. 
Poseben pečat pa je otokom vtisnilo tudi bivanje predsednika Tita, kar je v muzeju lepo predstavljeno. Turistom sta namenjena dva hotela, ki sta odprta v sezoni, vse tri vile pa so še vedno namenjene hrvaškemu vodstvu. Na otoku je še veliko starejših stvari: rimski ostanki v zalivu Veriga iz prvega stoletja našega štetja, v cerkvici svetega Germana iz 15. stoletja stari mozaik iz rimske vile ter kopije fresk in napisov v glagolici iz Istre in Kvarnera, ne smemo pa pozabiti tudi na 1600 let staro oljko, ki je ena najstarejših v Evropi. Ugotavljamo, da bi tu zlahka preživeli nekaj dni in nam ne bi bilo dolgčas. A posloviti se je treba in v Fažani kupiti še nekaj domačega sira za popotnico, potem pa z dobro voljo in prešerno pesmijo proti domu.
Več fotografij:
Video
Spletne strani:

Ni komentarjev: