26. 4. 11

Upokojenski izlet po sevniški občini - 19. 4. 2011

Začenja se sezona izletov Društva upokojencev Sevnica in spodobi se, da najprej obiščemo domače kraje. Lani del občine na desnem bregu Save, letos torej na levem. Kar za dva avtobusa udeležencev, dve organizatorki, dva vodiča, dva šoferja - vsega hudega vajena, predvsem pa ozkih cest.
Ajdovski gradec v Vranju z ostanki starokrščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja si ogledamo od daleč, prvi postanek pa je na turistični kmetiji Grobelnik v Podvrhu, kjer se okrepimo z enolončnico, gostitelji pa dodajo še jabolčni zavitek in na šank postavijo dve manjši cisterni vina, s katerim si lahko sami postrežemo. 
Ogledamo si tudi domiselno urejene prostore stare hiše in v prodajalni kupimo domače dobrote: vino, sok, med, marmelado, likerje, slaščice...
Kmalu avtobusa zarohnita v hrib proti Zabukovju. 
Podjetni gospod Podlesnik nam razkaže večnamenski dom in se pohvali z bogato dejavnostjo društev v kraju. Pogosti nas tudi s pijačo in prigrizki.
Že hitimo v Loko pri Zidanem Mostu, kjer si ogledamo Dom starejših in cerkev. 
Prijetni bivalni prostori, bogata delovna terapija, prijazni uslužbenci in zelena okolica nas prepričata, da je jesen življenja tudi v taki ustanovi lahko lepa. 
Gospod Strajnar nam ljubeznivo razkaže bogato cerkev Svete Helene, razloži zgodovino te včasih zelo velike stare fare, ne pozabi pa omeniti tudi znanih osebnosti sedanjega časa - pisatelja Alojza Rebule in pisateljice Zore Tavčar.
Pot nadaljujemo na Razbor. 
Spet se vzpenjamo in pred nami se odpre čudovit pogled na savsko dolino. 
Gospod Imperl nam najprej predstavi sedež komune, ki je trenutno prazen, potem pa še cerkev Janeza Krstnika in dom krajanov. 
Tu se spet okrepčamo s tekočimi zadevami.
Zdaj pa je pred nami še višji cilj - Lisca, kjer nas čaka kosilo s klepetom in oddihom.
Zadnji sončni žarki nas ulovijo na sprehodu do rastišča Clusijevega svišča - encijana, ki nam s svojo lepoto zaključi bogat dan.

Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: