1. 4. 11

Gače, Divji potok - 28. 3. 2011

Vremenska napoved ni obetavna, ampak to za ponedeljkovo skupino ni problem. S kombijem se zapeljemo skozi Novo mesto in Dolenjske Toplice, malo vijugamo po Črmošnjicah, kjer zaman iščemo jutranjo kavico, potem pa proti Gačam. Komarna vas nam nudi prostor za parkiranje, zdaj pa pot pod noge.
Zelo zanimivo je opazovati z mahom obrasle skale, škraplje, zanimiva drevesa, ena luža je tudi ob poti, potem pa se vzpenjamo po travniku na vrh Gač.
Kar veliko teloha je še, saj se je sneg šele stopil, na smučišču pa so ga še kar velike krpe. Razgleda ni prav dobrega zaradi meglic, čudimo pa se velikosti smučišča in naselja počitniških hiš ob njegovem vznožju. Do kombija se vračamo po cesti in dve uri hoje nas precej zlačni: malicamo pod vejami smrek, ker po malem ves čas prši. V bližini odkrijemo nekaj opuščenih zbiralnikov kapnice, ker je bilo tu včasih še več kočevarskih hiš. V globači odkrijemo še spomenik partizanom in umrlim ranjencem partizanske bolnice, potem pa je našega raziskovanja konec.
Pri Črmošnjicah obiščemo pravo lepotico: dolino Divjega potoka.
Slikoviti slapiči, s cvetjem obrasli bregovi, cela množica močeradov - vse to nas čisto prevzame in fotografiranja ni konca ne kraja.
Prvo današnjo kavico spijemo šele v Dolenjskih Toplicah, ker pa smo že tako blizu, obiščemo še Luknjo pri Prečni in uživamo ob zeleni Temenici.

V Družinski vasi v mlinu nakupimo nekaj moke, na Bojniku pa se krepko okrepčamo. Tako smo zunaj malo mokri, znotraj pa zelo.

Foto: Vinko Govekar
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: