2. 10. 11

Slovenske gorice in Prekmurje - 29. 9. 2011

S prijateljico Tilčko že dolgo časa iščeva možnost, da bi obiskale Bioterme Mala Nedelja. Danes se z Mileno in Janezom tja peljemo z avtomobilom. Prijazna prevoznika najprej postrežeta s kavo in keksi, potem pa veselo po meglenem morju skozi Zidani Most, Celje in na avtocesto. Tu se megla že razkadi, mi pa si noge pretegnemo na postajališču Tepanje. Ker bi radi čim bolj spoznali ta košček Slovenije, avtocesto zapustimo pri Ptuju in že uživamo ob pogledu na starodavni grad in mesto pod njim. Pot nas vodi skozi Juršince, občudujemo drevesnico in sadovnjake, pa lepo urejene domačije. 
Kar z avtom se povzpnemo na Gomilo, ki je s 345 metri nadmorske višine najvišja točka Slovenskih goric. Z Janezom se po 60 stopnicah povzpneva na vrh kovinskega stolpa, od koder je krasen razgled na griče in doline naokrog. Grebeni z naselji se prepletajo z vinogradi in gozdovi, daleč v meglici pa se dvigajo Sleme, Donačka gora, Boč, Pohorje... 
Na prijetnih klopeh malicamo, potem pa se spustimo do Bioterm. Mala Nedelja je naselje nad njimi (http://sl.wikipedia.org/wiki/Mala_Nedelja), terme pa uradno spadajo pod Moravce v Slovenskih goricah (http://www.bioterme.si/index.php?lang=sl). 
Na prvi pogled me preseneti moderna zgradba hotela, ki kar nekako ne sodi v to zeleno dolino, razveseli pa razsežnost prostora okrog devetih zunanjih bazenov v objemu travnikov in gozda. Tudi notranji bazen je prostoren in prijeten, nudijo pa tudi savne in masaže. Prijazni uslužbenec nam v samopostrežni restavraciji s teraso razloži, da vodo (42 do 51 stopinj) črpajo iz dveh izvirov, eden je globok več kot 2200 metrov. Je ena redkih termalnih vod, ki je pitna in  dobro vpliva na želodec, sečila in splošno počutje. Kopanje v njej pa blagodejno dene gibalnemu sistemu in hrbtenici. Ko potožimo zaradi dostopnosti, nam brž pove rešitev: prevoz z vlakom do postaje Ljutomer - mesto, tam pa imajo dogovor s privatnim taksistom Hlebcem za vožnje do term (031 470 836). Vse se da urediti, če je le volja za to.
Skozi Križevce pri Ljutomeru in Veržej se podamo še v Terme Banovci, kjer se sprehodimo ob hotelu in hotelskemu naselju Zeleni gaj ter kampu in nudističnemu kampu Sončni gaj (http://www.sava-hotels-resorts.com/si/destinacije/banovci/). Še en prijeten kotiček za sprostitev.
Ker smo že tako daleč, bi bila škoda, da ne skočimo še v Dobrovnik in si spočijemo oči na orhidejah in v tropskem vrtu (http://www.oceanorchids.si/si/index.php). Vedno znova čudovito doživetje.
Domov se vračamo po avtocesti in do Celja gre res hitro. Tam si v Sparu napolnimo še želodčke in dan je popoln.
Več fotografij:
Video:

Ni komentarjev: