22. 10. 11

Sorica in Soriška planina - 17. 10. 2011

Lep dan se obeta in Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica je namenjena na Gorenjsko. Narava je čisto jesenska: malo megle in s slano odeti travniki. Okrog Škofje Loke in po Selški dolini pa se pokaže tudi sonce in kmalu po Železnikih zavijemo na desno v hrib proti Sorici. Cestne okljuke so že precej utrdili, končali pa še ne. Pred nami se odpre pogled na krasno vasico v zavetju gora. Zapeljemo se v Zgornjo Sorico k družini Trojar, ki nas gostoljubno pogosti s "ta kratkim", čajem, kavo, potico in pecivom. Pokramljamo z gospodarjem in gospodinjo, potem pa peljemo naprej na Soriško planino do Litostrojske koče (1307m). Kljub soncu je temperatura kar nizka in prav nam pridejo rokavice. Pogumno zakoračimo po markirani poti proti Možicu. Tu in tam naletimo na krpe snega, trava ob poti pa je suha in pot prijetna. Vse bolj se dvigamo in kazati se začnejo Kamniško-Savinjske Alpe, grad na Bledu, Karavanke, nazadnje še Julijci. Ob poti pa je tudi vse več ostankov krivične Rapalske meje, ki je leta 1920 odrezala Primorsko od matične Slovenije. 
Foto: Vinko Govekar
Na vsakem primernem vrhu je kakšen bunker, tudi na Možicu (1602m). 
Na njem uživamo v pogledih na gore in Bohinjsko jezero, potem pa še v malici. 
Mimo še dobro ohranjene vojašnice krenemo proti jugu in pod Slatnikom se nam odpre pogled na Baško grapo, kukamo pa tudi proti Črni prsti. Na Lajnar (1549m) so speljane smučarske naprave, pod njegovim vrhom pa se razteza veliko vojaško poslopje, vkopano v hrib, ki je služilo za nadzor nad mejo. Spustimo se malo navzdol, potem pa spet vpenjamo na Dravh (1547m), s katerega vidimo Sorico kot iz zraka. 
Še veliko je prijetnih vrhov tu naokrog, mogoče bi se kdaj kazalo udeležiti tudi vodenega pohoda po Rapalski meji, ampak za danes je dovolj. 
Vrnemo se k Litostrojski koči, pred katero vabijo ležalniki, navdušijo nas tudi domiselno urejena notranjost in prijazen najemnik. Martinčkamo se na soncu ob kavici in klepetu, potem pa spet začenjamo spuščati v dolino. 
V Spodnji Sorici se ob spomeniku poklonimo slikarju Ivanu Groharju (1867 - 1911), fotografiramo romantične razglede... Polni lepih vtisov se vračamo domov.
Več posnetkov:
Spletne strani:
Video:

Ni komentarjev: