20. 2. 12

V okolici Sevnice - 20. 2. 2012

Spet sneži in drobni kristali zakrivajo packarijo okrog nas. Ponedeljkova skupina se ne da: z avtomobiloma se odpeljemo do vile pod sevniškim gradom, potem pa še malo naprej po grebenu. Na primernem dvorišču parkiramo in zagazimo v sveži sneg, ki je danes malo bolj moker. 
Po gozdni stezi, potem po cesti - hitro napredujemo proti Žabjeku, ki uradno spada pod Metni Vrh. Najbližji sosed cerkve Svetega Lovrenca nam ponudi šilce domačega, potem pa prosimo še za ogled notranjosti cerkve. Zgrajena je bila v 17. stoletju, leta 1778 je po zaobljubi lastnice sevniškega gradu grofice Jožefine Keglevič prizidana kapela Svetega Frančiška Ksaverija. 
Neverjetno dobro ohranjene freske prikazujejo prizore iz življenja tega jezuitskega misijonarja. Na severni strani je v ozadju naslikana Sevnica z obema cerkvama in požarom pri gradu leta 1778. Na vzhodni in zahodni strani so prikazani štirje kontinenti, Evropo  upodablja cesarica Marija Terezija. Zelo lep je baročni oltar v kapeli, glavni oltar je iz konca 18. stoletja. Cerkev se ponaša tudi z najstarejšim zvonom v sevniški župniji iz leta 1652.
Prvotni načrt je bil pohod do Ajdovskega gradca, ker pa še kar naprej sneži, krenemo pod Konjsko glavo proti Prešni Loki, kjer nas v topli zidanici čaka Tone s čajem in drugimi dobrotami. Po prijetni malici in izdatnem klepetu se spustimo proti Žurkovemu Dolu, potem pa spet vzpnemo na greben, "zašpilimo" klobaso in se vrnemo v Sevnico. Lepo je uživati v lepotah tik pred pragom!
Več fotografij:
Video:

Ni komentarjev: