1. 9. 19

Slatna - 29. 8. 2019

Danes je vstajanje bolj pozno, ob pol osmih pa se zapeljemo do Kranjske Gore in proti Vršiču

 Foto: Vinko Šeško.

Obvezno je  ustavljanje na parkirišču z razgledom na Prisankovo okno in fotografiranje. 


Na Vršiču je že kar težko najti parkirišče. Prijazni fant na kolesu pobira po tri evre parkirnine in mi imamo takoj idejo, da naj bi sčasoma iz tega denarja postavili kakšno stranišče. 



Kar takoj se začnemo vzpenjati po poti proti Slemenovi špici, za katero računajo uro in pol hoje. Steza je lepa, le tu in tam je treba paziti na nasuti pesek ali na določenih mestih bolj visoko stopiti. Kar zaslišimo za nami orglice: pet fantov gasilcev iz Novega mesta si tako lepša vzpon. 


Desno pod nami je Erjavčeva koča, mi pa smo kmalu na prevalu Vratca, kjer strmina popusti, kažipoti pa usmerjajo tudi na Mojstrovko. 


Skoraj po ravnem nadaljujemo pot med zanimivimi macesni, ruševjem, zaplatami odcvetelega rododendrona. 




Ta pot velja kot lahka, vendar je vsaj na enem mestu precej zračna, treba se je tudi pretikati med skalami in proti koncu povzpeti po strmini. Je pa zelo raznolika in zanimiva s pogledi v dolino, na stene Mojstrovke in samo Slemenovo špico. Že delamo načrte, kako bomo sem prišli v jeseni, ko bodo macesni pozlatili pokrajino. 


Na robu nas pozdravi častitljivi stari macesen, 

Foto: Vinko Šeško.
pogledi pa nam uhajajo proti Jalovcu, ki se že malo ovija v tančice meglic. Na travniku žal ni več jezerc, v katerih se je včasih ogledoval, le kotanje z bolj izrazito zeleno travo so še. 


Na zadnjem delu proti vrhu se pasejo ovce, ne vidimo pa sicer tu običajnih kavk. 


Spodnjo sliko je posnel Vinko Šeško.
Odpre se nam pogled v dolino Tamar in na izvir Nadiže, nad njo Ponce in Jalovec, vidimo planiške skakalnice, za njimi pa Rateče, nad njimi Tromejo in zadaj Dobrač. Še proti Škrlatici in njenim sosedom nam zre oko, potem pa je čas za malico, ki si jo privoščimo spodaj na robu travnika. 


Kar naenkrat pa pridrvi navzdol oven in začne stikati okrog naših nahrbtnikov: Vinku brcne v fotoaparat, zgrabi kos kruha za malico in že je pri drugih. Komaj ga preženemo. 


In spet je tu skupina petih fantov z orglicami, ki nam je obljubila na vrhu tudi kakšno pesem. S sabo imajo napihnjeno lutko - fanta Bojana, ker njihov prijatelj ni mogel z njimi. Hecamo se z njimi in fotografiramo, potem pa je čas za odhod. Večina se vrača po poti pod Mojstrovko, z Jožico pa se vrneva po isti poti, kot smo prišli. Srečujeva veliko pohodnikov in pohodnic, med njimi so različne narodnosti, zlasti je velika skupina iz Češke. Vsi prijazno pozdravljajo in odzdravljajo, se umaknejo, če je treba, in se z nasmehom zahvalijo, če jih spustiš mimo. Res lep občutek solidarnosti na planinskih poteh. 


Za krajši čas se ustavimo pri Erjavčevi koči, kjer ovce iščejo senco pri avtomobilih in pod avtobusom,

 

 Foto: Vinko Šeško.

potem pa se zapeljemo do Tonkine koče, kjer uživamo ob pijačah in slastnem zavitku s sadjem in skuto. 


Obvezen je tudi postanek pri Ruski kapelici, posvečeni svetemu Vladimirju, da počastimo spomin na ujetnike, ki so gradili cesto na Vršič v letih 1915 - 1916. Avstrijska vojaška komanda je za gradnjo te pomembne povezave uporabila več kot deset tisoč vojnih ujetnikov, največ ruskega rodu. Marca 1916 je snežni plaz z Mojstrovke zasul več kot sto ujetnikov in nekaj avstrijskih stražarjev. Na ta tragični dogodek spominja grobišče pri Erjavčevi koči in pri kapelici, ki so jo preživeli ujetniki postavili leta 1916. Vsako leto Društvo rusko slovenskega prijateljstva pripravi ob kapelici spominsko slovesnost, na katero je leta 2016 prišel tudi ruski predsednik Vladimir Putin.


Danes je dovolj časa za pripravo bogatejšega poznega kosila ali zgodnje večerje (kočerje): meso, rezanci, dušena zelenjava, zeljna solata. 


Da vsaj malo porabimo veliko količino zaužitih kalorij, se odpravimo v gozd iskat gobe. Jaz jih navadno ne najdem, ampak Jožica me tako dobro usmerja, da najdem tri jurčke. Še bolj pa so mi všeč razkošno velike dežnikarice, ki pa so že preveč dozorele in bi jih bilo treba takoj porabiti.
V objemu teh mirnih gozdov lepo zaspimo in se odpočijemo od pohodov.

Video:






Ni komentarjev: