4. 2. 20

Vransko in Čreta - 3. 2. 2020

Danes nas je spet osem ob osmih od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica), na Bregu pa poberemo še deveto in se z dvema avtomobiloma odpeljemo skozi Zidani Most in Celje do Vranskega


V lepo urejenem gostišču posedimo ob toplih napitkih in klepetu, potem pa pot pod noge. 


Velikost župnijske cerkve svetega Mihaela in nekatere lepo ohranjene mogočne hiše so dokaz pomena tega kraja pod klancem Trojane v preteklosti. Včasih je bilo tu jezero in veliko vran, od tod tudi ime. Danes je sedež občine in ima okrog 800 prebivalcev. Mimo Doma upokojencev sledimo markacijam in oznakom za Čreto, ki obljubljajo vzpon od 340 na 875 metrov  in uro ter 45 minut hoje. Mi smo na poti uživali malo dlje. 



Vzpenjamo se po travniku mimo križa in po kamniti poti do ceste, potem pa po njej do zaselka Briše





Pri Kmetiji Brišnik z velikim hlevom za krave mlekarice zavijemo na desno, hodimo mimo kapelice, potem pa po travniku do globoke grape, 


do katere vodijo stopnice in preko nje mostiček. 



Sledi uživanje po prijetni gozdni poti, ki je lepo vzdrževana in se polagoma vzpenja. 


Ob njej nas razveseljuje neverjetno veliko teloha, kažejo pa se tudi modri cvetovi jetrnika, više tudi pljučnika, na travnikih najdemo marjetice in trobentice. Dva vikendaša, ki sta sicer iz Ljubljane, pridno urejata pot v bližini hišice v zaselku Prilope, ki spada uradno pod Selo pri Vranskem. 



Le nekaj hiš na travnikih s skalami, do njih gotovo ni lahko priti z avtom. 



Nad njimi se makadamska cesta kmalu spremeni v kolovoz, ki vodi strmo navzgor, zavije na desno in smo pri zapuščeni kmetiji, kjer na hiši ni več hišne številke, 


kapelica pa se skriva med drevesi bodike (božjega drevca). Še malo navkreber po gozdni cesti, potem pa po stezi desno v gozd. 


Naenkrat se teren zravna, desno je odcep za plezališče, mi pa nadaljujemo po široki ravni poti. Ko pridemo iz gozda, se znajdemo na poledenelih tleh, na nekaterih senčnih krajih opazimo krpe snega, ob cesti pa velik kup debel res debelih smrek. 



Nad nami se sonči Planinski dom I. Štajerskega odreda na Čreti, ki je odprt samo za konec tedna, 

Posnetek s fotoaparatom Vinka Šeška.
nam pa terasa nudi prijeten prostor za malico in počitek. 



Občudujemo posrečeno oblikovane lesene obešalnike in prebiramo, kam vse bi lahko od tu še šli. 


Nekateri se odpravimo k cerkvi Matere božje z gotsko osnovo iz 16. stoletja, ki pa so jo kasneje barokizirali. Od nje se odpre razgled na Golte, 


Raduho, 

Posnetek Vinka Šeška.
malo dlje s travnika pa tudi na Kamniško - Savinjske Alpe. Poleg planinskega doma sta tu še dve kmetiji, više na grebenu stoji še ena.
Čas je za povratek v dolino, kjer se je že tudi razkadila megla. 










Kar prehitro mine prijetna pot do Vranskega, kjer se spet osvežimo, v glavnem se nam prileže pivo. 



Pred odhodom se oglasimo še v Etnološki zbirki pri Pikl Ludviku, ki je zbral neverjetno veliko obrtniškega in kmečkega orodja. Kraj se imenuje Brode, ker so od tu brodarili po nekdanjem jezeru.
Vračamo se preko Trojan, Izlak in po Zasavju - veseli, da smo obudili spomin na kraje, po katerih smo nekoč že hodili.

Video:


       

Ni komentarjev: