14. 2. 20

Okrog Gore - 12. 2. 2020

15 nas je zbranih od študijskega krožka Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). 

Posnetek Nevenke Vahtar.
Okrog nas pa megla, da bi jo lahko rezal. Tisti, ki so doma malo više, nas potolažijo, da je nad nami sonce in vedro nebo, le malo se je treba dvigniti. Odpeljemo se torej s štirimi avtomobili do Krškega, kjer pa zavijemo na ozko cesto proti Gori. Ta se najprej dviga med strminama na vsaki strani, potem pa se dolina malo razširi in že smo v naselju Cesta, ki je že s soncem obsijano. Na desno je odcep v niže ležeče Gunte, mi pa nadaljujemo do naselja Gora z okoli sto prebivalci in sedežem krajevne skupnosti. 


Drugi posnetek - s fotoaparatom Nevenke Vahtar.
Parkiramo pri cerkvi svetega Lovrenca, ki je v zasnovi romanska, glavni oltar je iz 17. stoletja, prenova je sledila še v 19. stoletju in verjetno še kdaj kasneje. V stene sta vzidana dva rimska kamna: del nagrobnika in del oltarja, posvečenega Jupitru. Večina hiš okrog je lepo obnovljenih, moti pa velika hiša v bližini, ki žalostno propada z gospodarskim poslopjem vred. 


Napotimo se mimo moderne hiše v velikim polodprtim hlevom: radovedno si ogledujemo krave, mi pa njih. 


Kmalu smo na križišču: desno na Dunaj, levo Straža pri Krškem. Krasen dan, prava temperatura za hojo, na vse strani pa daleč razgledi. 


Mimo nekaj hiš, levo pod nami so vinogradi, skozi gozd in že smo v naselju Straža. Tu pogledujemo, kje bi bila Hiša frankinje Kerin, pa odkrijemo le velike nove hleve. 



Spregledali pa smo stavbo med gozdom in vinogradi. 


Gremo še naprej do kmetije na Strmem Rebru, od koder uživamo v razgledu vse do Kuma in Kamniško - Savinjskih Alp ter obujamo spomine na pretekli teden, 

Foto: Nevenka Vahtar.
ko smo hodili po trasi: Ženje, Srednje Arto ... 



Po isti poti se vračamo do križišča, 


potem pa zavijemo proti Dunaju. Zdaj imamo pred sabo panoramo od Velikega Kozja, preko Lisce, Bohorja; 


Mohor, Sremič in Grmada pa se nam tako zdijo čisto blizu. Med hišami in vinogradi se napotimo se na greben Gradišče, na zdravilne poljane, ki so jih prepoznali že v davnih časih, saj so tu ljudje živeli od pradavnine do pozne antike in še v zgodnjesrednjeveškem obdobju. Prvi dve zdravilni točki sta pri slikoviti skali, 


tretja malo na levo nad njo. 


Po gozdni poti pridemo do spirale s kamni, kjer se malo okrepčamo, potem pa postojimo še na štirih točkah nekaj korakov naprej. 


Na enem od dreves opazimo lik pavlihe in letnici 82 in 83: verjetno je to bilo takrat, ko je časopis Pavliha peljal na izlet na Dunaj brez depozita.



Polni energije se vrnemo k avtomobilom, na poti pa opazimo pomladno cvetje, lepo utrjeno brežino, ki jo bo treba še podaljšati, žalostni pa smo ob pogledu na zapuščeno parcelo in propadajočo zidanico.



Ob toplih napitkih poklepetamo v Gostilni Pečnik, ki nas prijetno preseneti s povečano teraso, igrali za otroke in lično urejenimi stranišči, ki jih krasi celo orhideja.

Video:



Relive 'Okrog Gore - 12. 2. 2020'


       

Ni komentarjev: