24. 2. 20

Zagrad - 24. 2. 2020

Danes nas je devet od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica ob osmih zbranih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Oblačno je, tu in tam pade kakšna kaplja. S tremi avtomobili se odpeljemo na Bojnik (Otavnik) v naše "zavetišče" pri Kraljevih. 



Pozdravijo nas trobentice, lepo urejen vinograd in drevje, ki že brsti. 

Foto: Ljubo Motore.
Zadiši po stari slivovki in kavici, zraven pa se priležejo slastni krofi.










Med vinogradi se spuščamo, potem pa po gozdnih poteh in malo tudi po cesti vse do Klenovika, kjer nas navdušijo odsevi v mlaki. 



V Zagradu, ki je bil prvič omenjen že leta 1074 kot središče 28 okoliških vasi, 


so leta 2019 odprli Zeliščarski center JV Slovenije


ki ima v okviru Zagraškega loga tudi urejene visoke grede za vzgojo zelišč. 




Pod vasjo leži naravna vrednota - dolina Goriškega potoka, ki spodjeda bregove in oblikuje meandre in tolmune. Preko njega so speljali lične lesene mostičke in na bregovih postavili klopi in prostore za oddih v naravi. 



Izvir vode je bil včasih glavni vir pitne vode za vas, korito pa perišče in napajališče za živino. V hribu nad dolino je še več izvirov, tudi vode, ki ima kisel okus kot slatina. 


Mlaka je pester življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam. 


V kamninah se skrivajo številni fosilni ostanki nekdanjega življenja. Tu je prava zakladnica avtohtonih rastlin; bela murva, črn trn, glog, češmin, trdoleska in druge grmovnice. Prava redkost je že domala izumrla drevesna vrsta - brst. V parku je rastišče raznovrstnih praproti, srčne moči, tavžentrože, okolje je zelo ugodno za razvoj polžev. Vsa značilna drevesa imajo ob sebi umetelno izdelane kamnite tablice z slovenskim in latinskim poimenovanjem. Kamnosek je izklesal lične tablice z oznakami, na nekaterih le težko preberemo besedilo, ker so ga prerasli lišaji. Nekdanja vaška gmajna je postala s postavitvijo treh poslopij etnološki park in muzej na prostem. 




Še posebno lepa je Rangusova hiša iz konca 19. stoletja, ki so jo sem prestavili iz deset kilometrov oddaljenega naselja Stranje pri Škocjanu, in je kulturni spomenik. Lesena, s slamo krita stavba, skriva v sebi tudi nekaj starinske opreme: 


skozi okence je mogoče videti peč z zapečkom in nekaj pohištva. Dva vrtova, kašča, svinjak in čebelnjak dopolnjujeta podobo.


Po krajšem oddihu se zagrizemo v strmino med vinograde in zidanice. 



Proti jugu se nam odpirajo lepi razgledi, le Gorjanci se poskušajo skriti v megle. 





Večina vinogradov je vsaj obrezanih, če že ne povezanih, nekateri lastniki pa so svoje parcele opustili in trte tudi posekali. 

Posnetek je delo Vinka Šeška.
V eni izmed zidanic se malo okrepčamo, 


potem pa po gozdu nadaljujemo pot nazaj na Bojnik. 





Na grebenu kukamo proti Telčam vsi veseli, da je vreme zdržalo.


Drugo fotografijo je posnel Vinko Šeško.
Tu nam je Slavica pripravila pravo "mizico, pogrni se" z bogatimi narezki, obloženimi kruhki, fižolom z redkvico... 


Nazdravimo s cvičkom in laškim rizlingom, ki sta oba dobila zlato diplomo na ocenjevanju vin Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj februarja 2020: odlična sta! Ko zadiši po kavi, je na vrsti še pecivo - pogostitev in pol! 
HVALA LEPA ZA GOSTOLJUBJE!

Video:

Ni komentarjev: