12. 10. 20

Ledina - 12. 10. 2020

Nas šest od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica na običajnem zbirališču - parkirišče pri krožišču v Šmarju, ob običajni osmi uri. Kar takoj sklep: glede na razmere se ne bomo vozili niti z avtomobili, niti z vlaki: odhajali bomo na take cilje, ki jih lahko dosežemo peš iz Sevnice.

Danes je na vrsti Ledina. Med hišami proti Zajčji gori, potem pa moški del po markirani poti navkreber skozi gozd, 


ženski pa lepo počasi po cesti: v tempu, primernem za klepet (se opravičujem: izmenjavo informacij in izkušenj). Pod nami se v meglicah kaže Boštanj, megle je dovolj tudi v dolini ob Sevnični, Lisca pa ima rahlo belo oblačilo.

Foto: Ljubo Motore.
Odločimo se za daljšo pot naprej po Ledini


se ustavimo pri kužnem znamenju, tožimo, da ni nobenih gob, še neužitnih in strupenih ne. 


In, glej ga jurčka ob poti, ki ima v bližini še brata, da nas postavita na laž. Z grebena se odpirajo pogledi proti Podgorju in Vinko mi pokaže zanimiv motiv cerkve v okviru vej. 


Zdaj pa se že obračamo navzdol in občudujemo megle v drugih dolinah.
Ob poti nas razveseljujejo bogato obložene jablane, tudi kostanja je precej, barve listja so vse bolj jesenske.. 

Srečamo nekaj prijateljev, tudi tiste s Facebook-a, vneto pa nas pri vsaki hiši pozdravljajo tudi psi. Voda teče po vsakem jarku in zarezi: zadnje čase se je nabralo precej moče.

Na ovinku pripravno ležijo hlodi in nam nudijo možnost za malico, potem pa se spustimo v dolino Save. Ta je tako velika, da Hidroelektrarna Boštanj spušča vodo preko vseh petih polj, potem pa se ta vrtinči, suka odpadke in se zadeva v breg. Na moje presenečenje so brežine lepo počiščene in nisem opazila ambrozije.

Naužili smo se svežega zraka, se razgibali in nekaj storili za svoje zdravje. Vsaj upamo tako.

Video:
Ni komentarjev: