28. 9. 21

Z Belega Griča na Debenec - 27. 9. 2021

Ponoči je padlo nekaj kapelj dežja, zdaj ob osmih spet grozijo oblaki, ampak to ne ovira Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica, da se ne bi odpravila na pot. Na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) se nas zbere šest, ena se nam pridruži v Tržišču. Z dvema avtomobiloma se odpeljemo do Mokronoga, kjer se na bencinski postaji okrepimo s kavo.

Foto: Vinko Šeško.
Po nekaj iskanja po okolici Mokronoga le najdemo naselje Beli Grič z okrog 50 prebivalci, kjer parkiramo in si gremo ogledat Cerkev svetega Križa s pokopališčem. 


Potem se spustimo po lepi dolini proti Gorenji vasi, ki leži niže od Belega Griča. 


Pozdravijo nas trije oslički, v dolini pa se skriva tudi kakšen ribnik. 



Kažipot nas usmeri na desno proti Debencu in kar krepko se dvigamo po cesti po gozdu. Na žalost je treba hoditi po asfaltu, ampak ob robu je skoraj vedno pas za hojo po mehkejši podlagi.

Foto: Vinko Šeško.
Na Križnem Vrhu se pot zravna in znajdemo se med nekaj vinogradi, pozdravijo pa nas poleg domačinke tudi psi, z ene terase celo trije. 

Foto: Vinko Šeško.
Na robu gozda pri križu je občinska meja: zapuščamo Občino Mokronog-Trebelno in vstopamo v Občino Mirna. 


V naselju Debenec z okrog 60 prebivalci so hiše postavljeno poredko in obkrožene s pašniki, kjer se pase govedo. 



Vidimo tudi tri velike njive zoreče ajde, ob njej pa modri pas s facelijo. To je ena najbolj medonosnih rastlin, ki je primerna za zeleno gnojenje, rahlja zemljo in negativno vpliva na talne škodljivce. Na rastlinah kar šumi od čebel, ki so verjetno doma v čebelnjaku ob cesti. Kmetija ima velik hlev, organizirajo pa tudi zakol živali. 


Na naslednjem pašniku občudujemo krasne konje, pod gozdom pa stojita še dve večji hiši. V bližini je nekaj manjših, verjetno počitniških hišic. 

Foto: Vinko Šeško.
Spet se začnemo vzpenjati, odpirajo se nam razgledi na naše hribe, skozi gozd pridemo na višini 547 metrov do planinske koče s spominsko ploščo 16 padlim borcem iz bližnje okolice, tukaj je bil med zadnjo vojno sedež mokronoškega odreda. Oskrbovana je samo ob koncih tedna, 

Foto: Ljubo Motore.
mi pa najdemo prostor ob mizah za malico in počitek.



Vračamo se po poti prihoda, ki pa nas tako užeja, da se spet oglasimo na bencinski postaji v Mokronogu na pijači. Samo še vožnja na Češnjice (Primož), kjer nas čaka pojedina ob Elčkinem rojstnem dnevu. 

Foto: Vinko Šeško.
Vse najboljše! Z veseljem tudi ugotovimo, da smo bili mokri samo od znotraj.


Več posnetkov
Video:



Ni komentarjev: