10. 10. 23

Dobje pri Planini in Ravno - 9. 10. 2023

Nas osem od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Z dvema avtomobiloma se odpeljemo ob Sevničini, preko Planine pri Sevnici, 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
potem pa se spustimo do Gostilne pri Olgi v Dobju pri Planini. Seveda zaradi kave, ki nam res prija. Avtomobila pustimo na parkirišču, 


mi pa krenemo po cesti v hrib do središča kraja


Desno pogledujemo v dolino s poslopjem novejše osnovne šole, zgradba stare pa nas pozdravlja v zelo slabem stanju. V kraju je bila šola že leta 1854, ta zgradba je iz leta 1896. Naselje, ki je središče majhne občine (v bistvu je kot otok v občini Šentjur), ima manj kot 130 prebivalcev. Hodimo mimo Marijine cerkve: ta je prvič omenjena leta 1545, kasneje so jo dozidavali in prezidavali. 


Kraj ima gostilno, trgovino, sobe, gasilski dom. Pokopališče leži više v strmini. 

Foto: Ljubo Motore.
Nad njim se napotimo k Turški lipi, ki je res mogočna.

Ko se spet vrnemo na pot h Kozjanski domačiji, se oglasimo pri zanimivi sogovornici Mariji Plemenitaš, ki z družino skrbi za kmetijo, ob tem pa najde čas za pisanje. Izdala je dve knjigi: Legenda o nastanku Dobja, v kateri v verzih opisuje preteklost tega kraj in izvor imena iz hrasta doba; druga pa je Z očetom sva šla coprnice gledat. Ponudi nam tudi žgano pijačo in se pohvali, da je vseh pet hčera šolanih. 

Foto: Vinko Šeško.

Kar ne moremo se posloviti s tega, z rožami bogato okrašenega dvorišča.



Zdaj pa proti Repušu s pogledi nazaj na Dobje, lepo zelenimi travniki in gozdom, ki se že začenja barvati. 


Hiša Repuš 13 je bila z odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov občine Šentjur pri Celju razglašena za etnološki spomenik. Malo niže stoji Kozjanska domačija, ki ima številko Ravno 13. O njej lahko preberemo v Wikipediji:

Kozjanska domačija je skupek stavb ohranjene oziroma obnovljene stavbne dediščine, ki stoji v bližini Dobjega. Sestavljajo jo lesena stavba s kamnito, delno vkopano kletjo, krita s slamo, originalno nastala okoli leta 1830, in je tipična za Kozjansko. Pritličje je zgrajeno iz bukovih in hrastovih brun, zunanjost je delno ometana in pobeljena. V bližini stojita še kozolec v katerem je nekaj starega kmečkega orodja in čebelnjak. Celovito obnovo sta financirali Evropska unija in Republika Slovenija. 


Posnetek s fotoaparatom Vinka Šeška.

Ker se nismo najavili, si lahko sami ogledamo samo zunanjost in pri mizah na terasi pomalicamo. Stranišče pa je res nekaj posebnega!


Vračamo se po raztresenem naselju Ravno, kjer pa je le malo ravnega, vse se spušča ali dviga. Lepo urejene kmetije, tudi nove hiše, 


le nekatere stare žal propadajo. Pod poslopjem stare šole "zašpilimo klobaso" in se po cesti vrnemo do avtomobilov.


V našem avtomobilu smo žejni in odžejamo se v lokalu na Planini pri Sevnici, pred eno pa smo doma.

Koliko zelenih površin, lepi razgledov, prijaznih ljudi ...


Več posnetkov
Posnetek poti
Video:



Ni komentarjev: