23. 10. 23

Trnovec in Poklek - 23. 10. 2023

Ob običajni osmi uri se nas šest od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica zbere na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) in sploh nam ni vroče. Z dvema avtomobiloma se odpeljemo skozi Sevnico, Lončarjev Dol do Tineta in Darinke v Trnovcu. Prijazna hiška nad vinogradom nas pričaka v soncu, 


po dolinah pa vztraja morje megle. 

Foto: Ljubo Motore.
Zadiši po hruškovem žganju in kavi, potem pa na pot.


Lepo se spuščamo ob vinogradu, 


potem pa skozi gozd po res lepi poti. 


Občudujemo lepo urejeno hišo in okolico na samotni jasi, zdaj se spuščamo po cesti do Pokleka nad Blanco pri Gasilskem domu. V bistvu smo bili že na začetku poti na robu tega raztresenega naselja.

Čaka nas strm vzpon na Tomažev hrib


Spodnji posnetek: Ljubo Motore.
ki nas pričaka s križem, zastavo in razgledom. 


Za nami iz gozda kuka vrh zvonika cerkve na Grački gori, 


na drugo stran se naprej od Okroga (Krajna Brda) odpirajo Selce in Trate, preko hriba pa predvidevam, da je moja rojstna hiša še v megli.

Sicer vztrajno trdim, da skozi Priklance, zaselek Pokleka nad Blanco, še nisem hodila, pa se izkaže, da ni tako: v nasprotni smeri smo že šli. 


Ogrlica hiš na grebenu je to: 



na vzhodu gledamo Handijo in Cerkev svetega Antona (Gorenji Leskovec), na zahodu Trnovec, Podvrh, Sveti Rok in celo Topolovec. Na koncu zaselka bi lahko zavili desno: Cirje, Klanc (pod Cerkvijo Vsi Sveti) in končno središče Gorenjega Leskovca s Cerkvijo svetega Antona, mi pa se odločimo za levo stran in spust v dolino. Ves čas hodimo po asfaltirani cesti, brežina nad njo je močno utrjena, predvidevamo, da so asfalt potegnili tudi do Osredka, za katerega se cesta odcepi desno. Ta zaselek je tako odmaknjen, da ga baje tudi Nemci med drugo svetovno vojno niso našli, mene pa spominja na drago sošolko Silvo, s katero sva štiri leta skupaj gulili klopi v šoli pri Svetem Antonu.


Spet križišče: desno v Trnovec, levo na Blanco, mi pa preko potoka in naravnost v hrib po travniku in gozdu čez drn in strn. Vseeno boljše od asfalta.

Tine in Darinka gostoljubno poskrbita, da ne bi omagali od lakote in žeje: odlični gobova in bučna juha, domač kruh, slastna sadna torta, zraven pa cviček in modra frankinja. PRISRČNA HVALA!


Spodnji posnetek: Ljubo Motore.
Sprehodimo se do ogromnega hrasta, ki ga trije ne morejo objeti, potem pa se odpravimo proti domu, saj je že odzvonilo poldne. Okrog enih smo v Sevnici po tem čudovitem sončnem dopoldnevu.

6,2 kilometra.

Več posnetkov
Posnetek poti
Video:

Ni komentarjev: