15. 5. 10

Maroko - 25. 4. 2010




Sončno jutro v Marakešu in skoraj vsi smo pokonci že pred dogovorjeno uro. Pri zajtrku nam je zanimivo, da ni kakšnih salam in sirov, zato pa veliko rogljičkov, različnih palačink, marmelad, maslo; zraven pa kava, mleko, sokovi in obvezni metin čaj. Krasno je počasi uživati ob jedi in klepetu na odprti terasi, na drugi strani ceste pa nas vabi cvetoči park. Nestrpno stopicamo pred zaprtimi vrati in se zasmilimo "ključarju", da nas spusti med vrtnice, palme, bugenvilije, pomarančevce... Seveda pričakuje za to napitnino. Naš vodič Dušan in maroški Hasan pa nas že vabita na avtobus za ogled mesta, ki je bilo ustanovljeno v enajstem stoletju.

Hasan tu s skupino je, da prav vsem ustreže se.
Ni vprašanje, da ni, se prav hitro zgodi,
da kufrolog ob teb, ob teb stoji.
Dušan naš pa glavca je: vse poišče, vse izve.
Niti v rokah drži in nas vodi vse dni,
da nihče se ne zgubi, zgubi.





V novem delu mesta, ki je eno najlepših kraljevih mest Maroka ("biser juga"), na avenijah občudujemo palme, različno cvetje, predvsem vrtnice, naš prvi postanek pa je pri mošeji Koutoubia. Natančno si ogledamo palačo Bahia s krasnimi vrtovi ter sadijske grobnice in občudujemo drobne okraske ter živahne poslikave. Kosilo si privoščimo na zračni terasi. Seveda poskusimo tagine - obrok pripravljen v keramični posodi, pa kuskus, za posladek je sadje, na koncu pa ne sme manjkati metin čaj, ki ga spretni natakar naliva z visokim curkom.

Na vrsti je stara tržnica, kjer moramo kar paziti, da se ne izgubimo na ozkih ulicah in prehodih, kjer mrgoli različnih rokodelcev. Najbolj slikovito pa je dogajanje na trgu Djemma - El - Fna, kjer najdeš vse: od opic do krotilcev kač, bobnarjev, plesalcev, pisanih prodajalcev vode, okraševanja s kano... Povzpnemo se na teraso in s ptičje perspektive občudujemo vse to vrvenje in mešanico zvokov in vonjev.

Nekaj posebnega je obisk domače lekarne, kjer podjetni zaposleni najdejo zdravilo za skoraj vsako tegobo. Veliko iztržijo že s tem, da pri plačanih dveh enakih artiklih tretjega podarijo. Mimogrede še koga pomasirajo in biznis cveti.

Po večerji nas čaka še ogled folklorne prireditve z nastopi mnogih plesnih in pevskih skupin ter spretnih konjenikov. Naslednji dan je na programu dolgo pešačenje v gore, zato se nam zdi noč kar prekratka.

Video:

Spletne strani:

Ni komentarjev: