7. 9. 10

Preska in Laze - 5. 9. 2010

Ljudski pevci Fantje s Preske letos slavijo petnajstletnico svojega javnega nastopanja. Proslavili so jo tudi  na 9. koncertu slovenskih ljudskih pesmi, Preska 2010, pod naslovom Zdaj smo se skupaj zbrali. To je tudi naslov njihove četrte zgoščenke. Čestitat so jim prišli mnogi pevski prijatelji in prijateljice, poleg njih pa je na koncertu nastopilo še devet skupin ter Anja in Klara Drstvenšek, ki so zapele in zaigrale na citre in flavto. Program je povezovala Jelka Bec.
Iz Sevnice vodi preko Radne in po obrobju Konjskega ter Lukovca na Presko tako lepa pešpot, da bi bil greh uporabiti vozilo. S prijateljico Tilčko sva v uri in pol prišle na gostoljubno Hrovatovo domačijo, kamor so se ljudje dobesedno zgrinjali in zasedli vse razpoložljive prostore. Vabila je tudi razstava Vonj domačega skednja diplomirane slikarke Jožice Medle iz Šentjerneja. Vsakoletno srečanje ob pesmi na Preski ni samo koncert, to je tudi prilika za druženje in klepet ob pecivu in pijači. Tudi letos je bilo tako.
Škoda bi se bilo takoj vrniti v Sevnico, zato sva se odzvali prijaznemu povabilu in odšli še k Mileni in Janezu na Laze. Ta prijetna jasa z lepo hiško je letos še bogatejša: mačja družina razveseljuje oči in srce. Ogled vragolij teh muckov ter klepet ob prigrizku - to je bil krasen zaključek te bogate nedelje.
Video:
Spletna stran:

2 komentarja:

hermit pravi ...

Tale pot na Presko me zanima... Lahko malo podrobneje? Je označena, koliko jo je speljane po cesti, na kaj je treba biti pozoren itd.

Romana Ivačič pravi ...

Ne, na žalost ni markirana. Tudi ni najbližja, je pa lepa. Od Radne do Preske je asfalta samo nekaj sto metrov. Če bom dobila kakšen natančnejši zemljevid, bom skenirala in poslala.