5. 3. 15

Krakovo, Vočivje, Ledina. Orešje nad Sevnico - 4. 3. 2015

Zbralo se nas je 12 članov in članic študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje in Vinko že minuto pred osmo začne z razlago. Mudi se, lahko, da bo že dopoldne deževalo. 


Z avtomobili se zapeljemo do Krakovega, kjer nam je všeč lepo urejeno parkirišče z mizo in klopmi, košem za smeti in informativno tablo. Ob vodi nas razveselijo mali zvončki, mi pa krenemo levo v hrib proti zaselku Vočivje. 


Ob cesti nas spet zmoti cvetje: pomlad je nasula na travnik neverjetno število velikih zvončkov ali kronic. Pod hišami se nam že začnejo odpirati razgledi, 


nam pa pogledi najbolj uhajajo na veliko drevo navadne bodike ali božjega drevca - ilexa. Kasneje v gozdu najdemo še manjši grm te zaščitene rastline. Naveličani asfalta krenemo v gozd, prečimo grapo po ozki stezici, 



potem pa je pred nami lepa gozdna pot, ki se le malo vzpenja. Hodimo po mehki preprogi iz suhega listja, naše oči počivajo ob pogledu na nešteto nians zelenega maha, ob katerem cveti resa in počivajo grmi borovnic. Nad nami veter šumi v vejah rdečega bora, na deblih nekaterih dreves se nam kažejo drevesne gobe, najdemo pa tudi sledi žolne, ki je dobro obdelala suho drevo. 


Tudi divji prašiči so ponoči bili zeli pridni pri iskanju hrane, saj so gozdna tla marsikje razrita in izgledajo kot preorana njiva. 


Drugo sliko je posnel Vinko Šeško.
Na poti se nam pridruži beli kosmatinec, lep pes, za katerega sumimo, da se je zaljubil v psičko Fijo, ki je z nami na poti. Malo pred prihodom na asfaltirano cesto na Ledini žalostno zremo v hišo in gospodarska poslopja, ki propadajo. Spet nas čaka hoja po asfaltu, 


Vinko pa niza zanimivosti in pokaže skale, ki bi bile lahko včasih obala Panonskega morja. Čaka nas še prijeten spust v dolino Sevnične - v Orešje nad Sevnico, 


na katerem še kar lovimo motive v fotografske aparate, saj sta se poleg dveh vrst zvončkov razcvetela tudi temnoškrlatni in zeleni teloh, najdemo pa tudi že pisane pljučnike. 


Vinko zapelje šoferje po avtomobile, potem pa vsi skupaj zaključimo pohod v kavarni v Šmarju, kjer Nevenka dopolni Jankovo praznovanje okrogle obletnice s pravo pesnitvijo. Kaj pa dež? Pregnali smo ga!

Video:

2 komentarja:

PANTER pravi ...

Zelo lep video, lepa in zanimiva pot. Še naprej želim varen korak po naši lepi občini in še širše po lepi naši Sloveniji.

Romana Ivačič pravi ...

Hvala lepa za komentar! Včeraj smo razmišljali, da bi lahko ta gozdna pot pod grebenom Ledine bila prijetna senčna varianta uradne poti na Lisco po asfaltu. Le del preko ene grape bi bilo treba "obdelati". Vse lepo na Lisci, pod Lisco in drugod! Uživajmo, dokler lahko!