7. 2. 17

Do Hidroelektrarne Arto-Blanca

Saj v Ponedeljkovi skupini Planinskega društva Lisca Sevnica beremo vremenske napovedi, ampak kakšen pohleven dežek nas ne ustavi. Sedem se nas zbere ob osmih pri rondoju v Šmarju in z dvema avtomobiloma se odpeljemo do Gostilne Kregl v Spodnjem Vranju, uradno pa spada pod Gornje Brezovo. V upanju, da bo dež ponehal, se najprej odpravimo na kavico, potem pa z dežniki do nasipa ob reki Savi. 



Mosta na lokalni cesti med železniško progo in reko še niso dokončali, zato moramo potok prečiti po progi, naprej pa imamo na voljo res široko, s peskom posuto pot. 


Na grmovju in mladih jelšah se iskrijo kapljice, na njivah pa nabira voda od staljenega snega in dežja. Že smo mimo naselja Gornje Brezovo s cerkvijo Svetega Urha, 


občudujemo lepe kozolce, na drugi strani Save pa nepretrgoma hrumi promet. 


V bližini čistilne naprave nas preseneti voda rdeče barve, ki teče v Savo. Spušča to Inplet mimo čistilne naprave? 


Pred Hidroelektrarno nas table opozarjajo, da je dostop prepovedan: ne smemo se voziti s čolnom, plavati ali loviti ribe. Ker ne mislimo nič takega početi, nadaljujemo pot po nasipu. 


Elektrarno so začeli graditi leta 2005, prvo poskusno obratovanje pa so izvedli leta 2009. V slovenski elektroenergetski sistem prispeva približno en odstotek letne proizvodnje električne energije v Sloveniji, Znana je tudi po tragičnem dogodku, ki se je zgodil 3. julija 2008, ko je sevniški župan Kristijan Janc vabil na zadnji spust s čolni po naravni strugi reke Save od Boštanja do Brestanice. Dva čolna sta zapeljala čez prelivni polji elektrarne in 13 udeležencev je preminulo. To velja za najhujšo nesrečo na vodi v Sloveniji. 


Sprehodimo se mimo spomenika, ki spominja na to tragedijo, 


pogledujemo proti Blanci, 


fotografiramo vzorno urejeno ribjo stezo, ki je menda edina v Sloveniji. Ob reki in na njej ni videti posebnega življenja - tu in tam kakšna račka. 



Še vedno dežuje, ko nas k bregu pride pozdravit beli lepotec labod, ki nas potem kar dolgo spremlja. 


Počasi se vračamo v meglo oviti Sevnico.

Video:




2 komentarja:

LINA pravi ...

Lepo.. spet si odstrla nekaj zanimivosti iz tega konca.. Hvala ti in lep kulturni praznik ti želim Paulina

Romana Ivačič pravi ...

Prepričana sem, da je bil tudi tvoj praznični dan lep. Ker si znaš takega napraviti. Jaz sem bila na izletu V neznano. Poročilo sledi.