28. 2. 17

Vetrnik (Apnenik pri Boštanju) - 27. 2. 2017

Ob pol osmih je že velik dan, ko se pri rondoju v Šmarju zbira Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica. Šest nas je in vsi se strinjamo, da napravimo krajši pohod. 




Z avtomobiloma se zapeljemo do parkirišča pri boštanjskem pokopališču, potem pa se začenjamo vzpenjati po prijetni gozdni stezi. Ta je bolj obljudena, ko spomladi začnejo cveteti grmi rumenega sleča ali pontske azaleje, zdaj pa le ugotavljamo, kako so razredčili gozd, da grmi ne bodo preveč v senci. Malo po cesti, potem pa spet v gozd. No, naprej pa moramo kar nekaj časa po asfaltirani cesti naselja Apnenik pri Boštanju, 




potem pa nas zamika pot na levo, rahlo navzdol, vrh Vetrnika pa je nekje nad nami: rahlo na desno se nam zdi. Povzpnemo se po gozdnem kolovozu, nekje v strmini pa poti zmanjka in treba je po brezpotju do roba gozda. 


Vsak si išče najboljšo varianto vzpona in zadihani ter dobro ogreti pridemo do vinogradov na Vetrniku. 


Še malo levo po cesti, 


pogled proti Kumu, 

Foto: Vinko Šeško in Romana Ivačič.
pa spet navkreber po gozdu do vrha, ki je označen s kamnom. Malo pod vrhom stoji repetitor za zveze, za katerega pa nismo prepričani, da še ima kakšno funkcijo. Vrnemo se med vinograde in mimo zidanic spustimo na glavno cesto. 



Vmes pa občudujemo čudovit razgled od Velikega Kozjega, preko Lisce, Skalice, Bohorja, Slemena, do Velikega Trna in Laz. 


Uživamo v pomladanskem cvetju in se po trasi prihoda vračamo v Boštanj. Kratko, a sladko dopoldne, ki ga zaključimo s pijačo v kavarni pri rondoju.

Video:

Ni komentarjev: