16. 2. 17

Podboršt - 15. 2. 2017

Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje kar v številčni sestavi: 17 se nas zbere na parkirišču pri rondoju v Šmarju. Pridružil se nam je novi član Boris. S štirimi avtomobili se popeljemo skozi Krmelj in Šentjanž, 

Foto: Vinko Šeško.
parkiramo pa malo naprej od strnjeno naseljenega dela naselja Podboršt. 




Napotimo se v hrib po lepi gozdni poti, 


najdemo zanimivo bukev z dvemi debli, oči pa počivajo tudi na lepi zeleni barvi mahu. 


Po travniku se povzpnemo do zapuščene hiše in za nami se na hribu kaže naselje Veliki Cirnik. 



Kmalu smo na kmetiji Krmelj: tu živijo sorodniki tistih Krmeljev, ki so dali ime naselju. Redijo bikce, konje, vendar tožijo, da je s tem težko preživeti in je poleg dela na kmetiji potrebna še zaposlitev. 


Spustimo se do križišča, kjer smo že bili, ko smo hodili po Štajngrobu, in gledamo proti Kalu. 


Tokrat pa smo namenjeni v Nunski log. 



Preden se spustimo v to dolino, si z zanimanjem ogledamo razstavo starega orodja na gospodarskem poslopju ob poti in mogočno drevo v bližini. V pobočju nad cesto zagledamo kar velik šopek cvetočih trobentic in tudi sonce nas že kar lepo greje. V dolini je včasih rasla debela lipa, ki pa je ni več, pa tudi velikega brina ne najdemo. 


Zato pa je tu nasad aronije, na koncu doline pa ostanki starega mlina. V Nunskem logu je včasih obratovalo sedem mlinov in žag. Ob vodi hodimo in pridemo do poslopja, ki je včasih gotovo bilo tudi mlin, potem pa se razprostirajo samo še travniki. 





Zanimiva je razlika v temperaturi na sončnih predelih in v senci, kjer je zemlja še vedno pomrznjena, travo pokriva slana, na lužicah ledene umetnine. 


Na več mestih je treba prečkati vodo: na dveh so v pomoč brvi - položeno deblo in kakšna veja za oprimek. Z medsebojno pomočjo nam to uspe, večkrat pa je treba vodo tudi preskočiti ali stopiti vanjo. 
Avtomobili nas potrpežljivo čakajo, vendar se ne vrnemo še takoj domov: 


treba je še posedeti v Gostišču Barbara v Krmelju, uživati ob kavi in drugih napitkih, pa čestitati sošolki Mariji ob osemdesetletnici ...

Video:

Ni komentarjev: