7. 8. 22

Kopitnik - 6. 8. 2022


Kopitnik
in citrarji vabijo.

Ob pol desetih me Janja pobere v Šmarju in že brziva po levem bregu Save do Zidanega Mosta, potem pa po desnem bregu Savinje do Rimskih Toplic, kjer zavijeva levo proti Hrastniku. Janja pozna bližnjico med "razmetanimi" hišami naselja Turje in nama ni treba preko Marnega. Vas se je včasih imenovala Sveti Štefan - po cerkvi iz 17. stoletja na temeljih še starejše. V gozdu nad hišami so parkirišča že polna, od tod je do Koče na Kopitniku še eno uro hoda, zato se zapeljeva proti Goram, zavijeva proti Kopitniku, parkirava v gozdu in se kakšnih 25 minut odpraviva peš na najin cilj. 


Pot naju vodi preko travnika z razgledom na sever, skozi gozd, mimo vikend hišic. malo gor, v glavnem pa po ravnem.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko o Koči na Kopitniku preberemo:

Koča stoji nad malo kotlinico na jasi temena Kopitnika, nagnjenega proti vzhodu oziroma Savinji. PD Rimske Toplice je takoj po svoji ustanovitvi, 11. avgusta 1953, sklenilo, da bo uredilo na Kopitniku planinsko postojanko. Leta 1955 jim je občina Hrastnik dala v najem Trbežnikovo domačijo. Ker je bila glavna stavba zasedena, so prvo planinsko zavetišče uredili v manjši stavbi poleg domačije. Leta 1958, ko so se stanovalci preselili, so zavetišče uredili v glavni stavbi, v kateri so tudi povečali zmogljivosti. Leta 1962 so napeljali elektriko, v letih 1964/65 pa obnovili spodnje prostore. Po letu 1970 so se zagnano lotili dokončne obnove, pravzaprav so zgradili novo postojanko, odkupili nepremičnine, zgradili vodni zbiralnik, obnovili električno in vodovodno napeljavo, uredili okolico itd. Obnovljeno planinsko postojanko - kočo - so svečano odprli 21. septembra 1975. Leta 1990 so porušili staro malo kočo zraven glavnega poslopja in namesto nje pozidali gospodarsko poslopje; gradnjo so dokončali oktobra 1991. Leta 1992 je bila koča priključena na javno vodovodno omrežje.





Vse je že pripravljeno za Popoldne ob citrah, ki je že trideseto po vrsti: oder, zbirajo se nastopajoči, diši po čevapčičih, pridno strežno osebje prinaša pivo in kavo ... Prireditev pa se začne v bistvu dopoldne - ob enajstih. 




Zadnja dva posnetka sta delo Vinka Šeška.
Pozdraviva se z mnogimi planinskimi prijatelji in prijateljicami, potem pa prisluhnemo glasbi. Vmes je treba kupiti kakšno srečko za srečelov, po dva evra in pol so in vsaka zadene. Kupim dve in ima res srečo: dobim kopalno brisačo, senčnik za na čelo, beležko in pisalo. Janja med drugim zadene 20 jajc, ki jih zabaranta za majico, to pa tudi podari. Sreča je tudi dajati, ne samo dobivati!



Po približno uri in pol se odpraviva nazaj do avtomobila, ob poti pa občudujeva pisane metulje in ne prezreva vodnega zbiralnika, Janja pa se posveča tudi zdravilnim rastlinam. 


Zapeljeva se do Planinskega doma na Gorah, kjer se okrepiva z okusno svinjsko pečenko in solato, pivo je pa tudi za zraven.

Vračava se preko Marnega in zavijeva še v Laško na kavo in obisk k prijateljici Hildi.

Krasen dan! Janja, hvala zanj!

Video:


Avtor drugega video zapisa je Vinko Šeško.

Ni komentarjev: