26. 9. 23

Nad Trnovcem - 25. 9. 2023

Sedem nas je od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Sevnica ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) in najprej nam zadiši kavica. 



Ob povratku k avtomobiloma pa občudujemo cvetje Pizzerije Rondo.

Zapeljemo se skozi Sevnico, pri Gostilni Kregl zavijemo proti Lončarjevemu Dolu, 



potem pa naprej do Podvrha in v Trnovec

Foto: Vinko Šeško.
kjer v bližini kamnoloma parkiramo. 

Foto: Ljubo Motore.
Nekaj časa se vzpenjamo po cesti, 


potem pa po gozdni potki, 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
ki nas pripelje prav do Cerkve svetega Jurija. Nad vrati preberemo letnico 1736, streha je obnovljena, fasada pa na to še čaka. Viri navajajo:

Cerkev sv. Jurija je v svoji pravokotni ladji bržčas še romanska. Zvonik je baročen. Na severni strani v ladji je delno odkrita freska sv. Jurija v boju z zmajem iz začetka 14.stoletja. Iz tega časa je tudi freska sv. Krištofa na južni strani zunanjščini ladje. Pretežni del opreme, zlasti vsi trije oltarji so iz 17.stoletja.V bližini cerkve sv. Jurija stoji križ, ki je neponovljiv pojav med nabožnimi znamenji tega področja. zanimiva je velikost le-tega, saj je kristusova figura v naravni velikosti. Po ustnem izročilu naj bi ga dal postaviti nek domačin, ki naj bi se na tem mestu prevrnil z vozom in v zahvalo bogu, da je nesrečo preživel brez posledic je dal na tem mestu postaviti križ. (Vir: Krajevni leksikon Slovenije) 



Tudi mi se čudimo temu križu, 


Drugi posnetek je delo Vinka Šeška.
potem pa se vzpenjamo naprej po cesti do drugega križa. Če bi šli tu desno, bi prišli do domačije, kjer so pred leti snemali oddajo Kmetija. 


Odpirajo se nam razgledi do Gorjancev in Sremiča. Mi pa preko travnika in v gozdu najdemo pot naprej. Vztrajno se vzpenja, dobro je shojena, tudi od konjev, ki so jo malo tudi pognojili. Od čela nam kaplja in curlja, Lojze se briše po glavi in izjavi, da bo brisačo potem ožel in tako dobil "bučno olje". 

Foto: Ljubo Motore.
Ko pridemo spet na cesto, pa nam raje postreže z odličnim domačim jegrom. Spet smo na križišču: proti vzhodu vodi cesta v Osredek, zaselek, ki je tako skrit, da ga med vojno Nemci niso našli. Navzgor bi šli proti Pokojnemu Vrhu, pa nas skrbi dež, ki že pridno zaliva doline. 

Foto: Vinko Šeško.
Tako stopimo samo še do lepo obnovljene stare hiše in zraven stoječe nove v krasno urejenem okolju.



Potem pa na levo proti Lašam, pred njimi pa še zadnji pogled proti prizorišču nekdanje oddaje Kmetija v zaselku Pusti Vrh. 


Ko se spuščamo po vijugasti cesti, nas dohitijo prve kapljice, k sreči ne vztrajajo dolgo. 


Na nasprotnem grebenu se razteza Zabukovje, mi pa koračimo po cesti nad zajedo potoka, počasi se spustimo k vodi 


in pridemo do kamnoloma. Tu presenečeni ugotovimo, da smo na Mrzli Planini: to naselje sega tako daleč na jug. Samo še nekaj poti je do avtomobilov, kjer se okrepčamo s Slavičinim belim.

Da ne bi bili prehitro doma, se ustavimo v Gostilni Kregl, kjer posedimo ob kavi in klepetu. Program je izpolnjen: šest kilometrov in pol v dveh urah in pol (hoja in postanki).



Video: 

Ni komentarjev: