7. 9. 23

Slatna - 2. 9. 2023

Zadnje jutro v Zavetišču Slatna: po telovadbi in zajtrku temeljito pospravljanje in čiščenje prostorov, pakiranje 

Fotografija s fotoaparatom Vinka Šeška.
in odhod proti Italiji. 


Tokrat se ustavimo pri Rabeljskem jezeru, ki ima veliko več vode kot lani. Potem pa vzpon preko Predela in vožnja do Bovca. 

Foto: Vinko Šeško.
Kavico spijemo v že znanem lokalu Terramystica Bar, kjer nas imajo že kar za svoje. Zapeljemo se skozi vas Plužna (okrog tri kilometre z Bovca), potem pa še malo naprej na parkirišče, ki ima celo stranišče. To je izhodišče za Slap Virje in izvir Glijuna. Potok Glijun, ki ga napajajo podzemne vode Kaninskega pogorja, pada v 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov, ujet med bujno rastje in z mahom poraščene skale. Čeprav pogled na slap Virje kar vabi k poletni osvežitvi, je voda ledeno mrzla in kopanje v tolmunu pod slapom ni dovoljeno. 


Dostop je urejen po peščeni poti navzdol, v petih minutah smo na lepo urejenem prostoru s pogledom na slap. 


Od slapa do slapa šiba naša klapa
- prvi Irena. Veliko obiskovalcev je že tu, nas je pa še več, ko se nam pridruži za cel avtobus pohodnikov in pohodnic Planinskega društva Lisca Sevnica. 



Foto: Vinko Šeško.
Pozdravljanja in veselja ni ne konca ne kraja.


Vrnemo se na parkirišče, potem pa še k izviru Glijuna 


mimo Pustolovskega parka Srnica, kar tudi ne traja več kot pet minut. 


Neverjetno, koliko šumeče vode privre iz hriba. 


Ustavimo se še pri Pluženskem jezeru, akumulaciji za hidroelektrarno.


Na Letališču Bovec pa že oznanjajo začetek Svetovnega festivala praženega krompirja. Na travnatem terenu je razvrščenih okrog 50 stojnic s pražilci, kar šest jih je iz sevniške občine, 


tudi stojnica Planinskega društva Lisca Sevnica z močno ekipo in okusno pripravljenim krompirjem. Sprehajamo se po prizorišču, pokušamo krompir, pozdravljamo znance ... Vse skupaj pa popestrijo še jadralni letalci in padalci. Drugo leto bodo ta festival gostili na Reki.

Vračamo se preko Nove Gorice in po avtocesti do Trebnjega, v Mirenski dolini pa smo že skoraj doma. Lepo preživet teden nam bo vsem ostal v lepem spominu, zanj pa so najbolj zaslužni Vinko Šeško, Milka Požun in Zmago Grabrijan. PRISRČNA HVALA!

Video:




Ni komentarjev: