23. 9. 08

Prekmurje - 23. 9. 2008



Pozor: več kot sto sevniških upokojencev v dveh avtobusih na pohodu proti Prekmurju! Na poti se je treba v Tepanju okrepiti s pecivom in kavo, potem pa naravnost proti Muri. Kam drugam kot na Otok ljubezni. Pregledamo še edini mlin na Muri, se popeljemo z brodom na prleško stran in nazaj, z zanimanjem prisluhnemo razlagi o bürjaših, ki so včasih imeli veliko dela z utrjevanjem rečnih bregov. Ogledamo si filmske prikaze o njihovem delu, njihove pripomočke, preizkusimo pa predvsem prijetnejši izsek iz njihovega življenja - malico. Frakeljček žganega, potem pa si na ognju popečemo kruh, ga namažemo z zaseko in začinimo s česnom. Belo vino se potem tudi prileže.
Če smo se pri prehrani že pregrešili, imamo kmalu možnost napraviti nekaj za zdravje pri Bukovniškem jezeru v bližini Dobrovnika. Sprehod po gozdu z blagodejnim zemeljskim sevanjem gotovo vsakemu koristi, le redki pa imajo toliko potrpljenja, da se zadržijo na energijskih točkah dovolj časa. Pa verjeti moraš v take stvari, potem pa res lahko pomagajo.
Po duševno hrano se oglasimo v Plečnikovi cerkvi v Bogojini, kjer občudujemo nenavadno arhitekturo in lončeno posodo, s katero je arhitekt okrasil notranjost. Dokležovje nam ponudi še materialno hrano v obliki poznega kosila, ki ga v prijetnem razpoloženju potegnemo v večer. Zakaj bi se nam mudilo domov, saj imamo vendar časa na pretek!

Ni komentarjev: