24. 4. 12

Čaven - 23. 4. 2012

Povsod po Sloveniji je napovedan dež, na Primorskem bo še najbolje. Torej Ponedeljkova skupina krene mimo Ljubljane do Ajdovščine z obveznim postankom na Lomu. Peljemo se skozi naselje Lokavec, potem pa po delno novi cesti do Predmeje in od tu naprej na Čaven. Na razgledišču se ozremo proti Ajdovščini in Nanosu, zanimive pa so nam tudi skrivenčene bukve ob cesti. Pri planinski koči Antona Bavčerja parkiramo in končno začnemo hoditi. 
Do vrha Kuclja je manj kot ura hoda: malo navzdol, pa po ravnem, potem pa spet navkreber. Na levi se nam odpirajo vasi vse do morja in Nove Gorice, pod nogami pa je mehka preproga še svežih smrekovih vejic. Verjetno je bilo tu pred kratkim kar hudo neurje. Med suho travo nam mežikajo mali encijani, pa drobni rumeni cvetovi srčne moči. Na pobočju Kuclja je veliko zelenja avriklja, le tu in tam pa je kakšen popek. Na vrhu (1236m) občudujemo razgled, malicamo pa v zavetju pod njim. 

Oba Vinka vztrajno iščeta cvetoči avrikelj in po malo plezanja med skalami tudi tega najdemo. 
Da ne bi bila tura prekratka se spustimo še na Malo goro, kjer najdemo lepo leseno kočo, na travnikih tudi cvetove kosmatinca, malo više pa še dišeči volčin in posebno vrsto pljučnika. Res se nad nami zbirajo oblaki, ampak tu in tam nas celo pogleda sonce. 
Ker se je treba h koči Antona Bavčerja spet vzpenjati, nam na cilju prav prija kozarec refoška.
Vračamo se preko Predmeje, Otlice, Cola. Na začetku Logatca se spet malo okrepčamo s pijačo, potem pa naravnost domov. Da ne bi pripeljali domov preveč umazan kombi, nas malo od Ljubljane proti Dolenjski pošteno opere ploha. Nič hudega, mi smo pod streho!
Video:


Ni komentarjev: