19. 9. 12

Osredek pri Podsredi - 17. 9. 2012

Ponedeljkova skupina se že dolgo odpravlja k spomeniku slovenskemu tolarju in danes je odločitev dokončna. Smer Krško, potem pa skozi Pleterje in Zdole, pa po dolini Močnika. Na levi strani zagledamo leseno tablo, ki nas vabi na Veliki vrh. Dovolj je prostora za parkiranje, kažipot pa obeta 40 minut poti. Vzpona, seveda. 
Že takoj na začetku po gozdni poti krepko grizemo v kolena, potem pa je pot malo manj strma in lepo speljana po grebenu. Pogosti znaki nas vodijo, da ne bi zašli. Na Velikem vrhu v pogorju Orlice smo na višini 701 meter in pred nami je skala, v katero so vdelani kovanci "rajnega" tolarja. Nad gostoljubno mizo s klopcami beremo:
POPOTNIK OB KAMNU POSTOJ
NA TOLAR SE SPOMNI POKOJNI
NAM JE POMENIL OBSTOJ
POSTALI Z NJIM SMO SAMOSTOJNI
Tiho se vsak zase zamislimo nad temi stihi, potem pa se slikamo za spomin in spustimo na drugo stran do ceste. Od nje je do spomenika le 20 minut, navzdol pa gre nam še hitreje. Na levo se odpira pogled proti Krškemu polju, pred nami pa je nekaj poslopij in pri njih križišče planinskih poti. Joj, kam bi šel? Predaleč ne: približno enako daleč je na Svete gore ali do gradu Podsreda. Odločimo se za zadnjo smer in veselo korakamo v sončen dan. 
Ob poti srečujemo krave na paši in pri pretvorniku se nam odpirajo razgledi vse do Boča in Donačke gore. Manjšina skupine se odloči za raziskovanje gozda in nabiranje gob, večina pa se nas spusti do gradu Podsreda. 
Ta me s svojo obliko, lego in okolico vedno očara. 
Pokukam navzdol v Podsredo in nad njo ugledam božjepotno cerkev s kapelicami križevega pota, čisto na desni pa je mogoče videti tudi Svete gore. Ob prijetnem omizju tekne malica, pojejo pa nam čebele na cvetovih bršljana. Nekaj časa se vračamo po isti poti, potem pa jo mahnemo prej po cesti v dolino in do našega izhodišča. Kjerkoli smo videli hišno številko, je na njej pisalo Osredek pri Podsredi. 
Da bi si privezali dušo, se na povratku ustavimo na Zdolah, kjer poleg okusne kavice dobimo tudi prijazno besedo. 
Dan zaključimo pri Hermini v Boštanju: 
KOL'KOR KAPLJIC, TOL'KO LET ...
Video:

Ni komentarjev: