4. 9. 12

Z Loga na Orle - 3. 9. 2012

Začenja se jesenska sezona pohodov Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica. Danes smo kompletni v prvotni zasedbi, nimamo pa kombija in napoved vremena ni kaj prida. Gremo torej z dvema avtomobiloma kam blizu. Idej je zvrhan koš, prevlada pa najbližja možnost: z Loga na Orle. Komaj pregovorimo Anico in Francija, da še ne rabimo kave, naj nas raje popeljeta pa svojih poteh. 
Ne pričakujemo prevelike strmine, vendar se nam kmalu pot postavi krepko navkreber. Soparno je in pot teče v potokih. 

K sreči smo kmalu na jasi, od koder se nam odpirajo razgledi v savsko dolino, pa proti Preski in Lazam. Naravi se pozna, da jo je dež dobro osvežil, v zraku pa čutimo vonj sveže odpadlega listja. Že smo pri hišah ob glavni cesti in škilimo proti Primožu in Zavratcu. Sledimo cesti za Orlsko Goro in občudujemo vinograde pod nami. 
Domačini poznajo skoraj vsako zidanico in parcelo, zato se spleta nešteto zgodb in usod. Pri znancu, vinogradniku in lovcu, popijemo "zdravilo", da se ne prehladimo, potem pa se malo po cesti, malo po gozdu spustimo nazaj proti Logu. 
Tu krepko izkoristimo gostoljubje  naših dveh sopohodnikov in skupaj ugotavljamo, kako je treba včasih spoznavati tudi kraje blizu domačega praga.
Video:

Ni komentarjev: