28. 9. 12

Izlet Društva upokojencev Sevnica - 25. 9. 2012


Tako: največji Vebrov avtobus je poln, udeleženci ravno pravšnje volje, gremo! 
Do postajališča Tepanje se že malo naklepetamo, dezinficiramo in zdaj smo potrebni kave. Marche nas vabi še na kaj drugega, saj so pred kratkim na novo uredili svojo ponudbo, ampak cene so visoke, potreb pa tudi ni posebnih. 
Po avtocesti smo kmalu v Radencih, kjer nas vodička popelje k izviru vode, potem pa še po hotelih zdravilišča, ki letos praznuje 130 let. Vodo nam tudi ponudijo, pa se nekateri raje čakamo na pokušino vina. 
Na izletniški kmetiji Kupljen v Okoslavcih postrežejo okusen bograč, rujna kapljica pa razveže jezike za pesem. Nekatere celo zasrbijo pete. Obkroženi smo z vinogradi, v katerih je trgatev v glavnem končana, le nekaj trt je še obloženih.
Vračamo se na Kapelski Vrh k cerkvi Marije Magdalene, kjer že sedemnajsto leto župnikuje gospod Hribernik. 
Srečanje z njim je vedno prijetno, saj nas povezuje veliko vezi: v Sevnici je bil kar 22 let dušni pastir. Nazorno nam razloži, kje smo, kakšna je zgodovina cerkve in fare. Že v cerkvi se oglasi pesem, potem pa še v veroučni učilnici, kjer ne manjka dobrega vina in peciva.
Skozi Križevce in Ljutomer se odpeljemo na Jeruzalem, kjer nas v Gostišču vinski hram Brenholc čakajo s kosilom. Čisto običajno kosilo, zato pa neobičajno dober nagovor gospodarja, ki se mu pozna, da svoje delo opravlja s srcem. Z žarom spregovori o zgodovini tega področja, znanih ljudeh od tod, svoji viziji turizma. Kasneje ob degustaciji renskega rizlinga, muškata in mošta pokaže še svoje strokovno znanje o vinarstvu in skupaj z njim izkažemo čast tej žlahtni pijači.
Med vinogradi, gozdički in manjšimi naselji nas zdaj vodi pot do Središča ob Dravi. Tu nam v oljarni pripravijo prikaz stiskanja olja iz buč. Ne moremo se načuditi podatku, da so za liter olja potrebni trije kilogrami posušenih bučnih semen iz približno 33 buč. Gostiteljica nam predstavi pisano paleto izdelkov iz bučnic: olje, semena z različnimi okusi, namazi, pecivo. Pripravila nam je tudi recepte, mi pa smo trgovino kar pošteno olajšali.
Pesem in veselo razpoloženja nas spremlja tudi na poti domov ob splošni ugotovitvi, da smo preživeli bogat dan.
Več posnetkov

Video:

1 komentar:

myhuonglequyen pravi ...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ