7. 10. 12

Boštanj - 5. 10. 2012

V okviru Posavskega festivala pohodništva je danes otvoritev Naravoslovne poti Azaleja - ene izmed šestih posavskih tematskih poti. V Boštanj tokrat hodimo po novem pločniku ob cesti z novo traso, ki je precej zmanjšala vzpon. Zberemo se pred Osnovno šolo Boštanj in v lepem sončnem vremenu občudujemo razgled na Sevnico z okolico. Prijazni gostitelji ponujajo pijače in pecivo iz medu, pa jabolka in turistično literaturo. 
Šolarji na zanimiv način predstavijo točke poti, po vzpodbudnih besedah govornikov krenemo, skoraj 50 nas je, na pot pod vodstvom Janeza Levstika. Najprej do cerkve, potem pa navzdol do izvira Vejar s periščem, ki so ga prebivalci uredili leta 1934. Steza nas vodi spet navzgor na travnik pri cerkvi, kjer stoji šolski čebelnjak in informativna tabla o sadjarstvu in čebelarstvu. Pri pokopališču je še eno možno izhodišče poti in prilika, da zavijemo navzgor v gozd. 
Pogledi iščejo zrele kostanje in gobe, kmalu pa smo na rastišču rumenega sleča - azaleje. 
Spet skozi gozd in v Kravji dolini dosežemo naslednjo točko, ki je tudi povezana s sadjarstvom in čebelarstvom, v veselje pa so nam tudi pernate male živali. Da si malo opomoremo, nam postrežejo z medico, vinom, moštom in pecivom. Vračamo se po cesti in se pri Plazarjevih posvetimo tematiki gozda. Ogledamo si bogato zbirko lovskih trofej in poplaknemo grla z domačim orehovcem. Ker se že počasi mrači, se ne spustimo do konca poti ob Mirni, ampak pri Gasilskem domu z ženskim zborom Azaleja podoživimo dni, ko so ženske ob drstenju z rokami v reki lovile ribe. 
Po boštanjski himni nas povabijo v dvorano, kjer nas čakajo dobrote ženskih rok in vinogradnikov. Polni novih moči se potem vračamo v Sevnico.
Video:

Ni komentarjev: