8. 10. 12

Ljubljansko barje - 8. 10. 2012

Dež je sinoči in ponoči ohladil ter osvežil ozračje, sonce pa že oznanja nov lep dan. Današnji je namenjen spoznavanju Ljubljanskega barja
Za začetek je na vrsti Učna pot po Ljubljanskem barju - Mali plac, ki je zavarovano območje narave blizu kraja Bevke v občini Vrhnika. Lepe gozdne poti nas zapeljejo, da se najprej sprehodimo po njih in mehkih zaplatah različnih vrst maha. 
Družbo nam dela nešteto gob, med katerimi pa ni veliko užitnih. 
Za konec se posvetimo šotnemu barju, potem pa sprehodimo še med polji z značilno črno zemljo, na kateri raste precej koruze, našli pa smo tudi buče za olje. Trava je lepo zelena, velika čreda krav se sladka z njo. Za nas so nenavadni mnogi majhni kanali za odvod vode, neverjetno veliko je jelš, smo pač na barju. 
Toliko zelenja, nad vsem pa modro nebo s tančicami skrivnostnih oblakov.
Skozi Tomišelj in Ig nas pot vodi do doline Drage, ki jo je izoblikoval potok Draščica, ta pa priteče iz Krimsko-Mokrškega hribovja. To je zavarovano območje narave in od leta 1986 naravni spomenik. Parkiramo pri velikem ribniku in naša slavljenka Elka nam postreže z malico v zavetju prijetnega kozolca Lovske družine Ig. Potem pa našo pozornost pritegne informativna tabla za Gozdno učno pot Draga. Dolga je 3200 metrov, ima 27 informativnih tabel in kar takoj se napotimo po njej. 
Pot se najprej vzpenja, odpre se nam pogled na Ljubljano z okolico, v daljavi sta Šmarna gora in Grmada, potem pa smo spet v gozdu z vsemi njegovimi zanimivostmi in lepotami. Kot se za učno pot spodobi, lahko na njej obnovimo izraze za nekatere vrste dreves in grmovja, uživamo pa tudi v šumenju odpadlega listja pod nogami in svežini zraka. V naselju Dobravica s slikovito cerkvijo poklepetamo z domačinom in izvemo, da je ribnikov v dolini sedem in so nastali ob izkopavanju gline za opekarno. Že v 18. stoletju so v njih gojili ribe, sicer  pa teh približno 50 hektarov površine nudi življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Veliko je belega lokvanja, opazili pa so tudi 152 različnih vrst ptic.
Ne mudi se nam domov, ustavimo se še na Bojniku, da uredimo vtise in nazdravimo naši slavljenki.
Video:


Ni komentarjev: