19. 10. 12

Škovec - 17. 10. 2012


Nekaj članov študijskega krožka Odkrivanje naravnih vrednot sicer manjka, ker počivajo po ekskurziji v Čedad in Rezijo, drugi pa se s tremi avtomobili odpravimo skozi Tržišče do zaselka Bruna vas. 
Nekaj časa hodimo po asfaltirani cesti, za srečo nas spremlja simpatični muc, potem pa krenemo na mehkejšo pot. Včasih je še preveč razmočena, prečiti pa je treba tudi potok v kombinaciji z električnim pastirjem, ki je celo aktiven, čeprav daleč naokoli ni nobene živine. Nekaj se nas odloči za daljšo pot in zato zamudimo fotografiranje cele družine dežnikaric, ki so prave velikanke, ob našem prihodu pa že večinoma varno spravljene v vrečki. Tudi sicer je v gozdu zelo veliko najrazličnejših gob, narava je po dežju vsa sveža in umita, megla pa nam hoče dopovedati, da je res jesen. Lepo napredujemo po gozdnih poteh, potem preko travnika in že smo spet na asfaltirani cesti. 
Foto: Vinko Šeško
Na križišču proti Svetemu Vrhu nas prijetno preseneti lepo urejeno počivališče Trata, ki že napoveduje bližino vasi Škovec
Tam nas gostoljubno pozdravi lepo urejen kozolec, pred njim pa park s klopcami, vodo, cvetjem, napisi o dogodkih v vasi ... Ni čudno, da so leta 2010 po urejenosti kraja dosegli prvo mesto v Posavju in tretje v Sloveniji. Za sedanje razmere v Sloveniji prav neverjetno: tri sosednje hiše imajo fasade v dveh enakih odtenkih barve, le vzorci so različni. Pohvale vredno! 
Čaka pa nas še eno presenečenje: lepo obnovljena poslopja velike kmetije, ki gostijo pravo bogastvo orodja in strojev nekdanjih dni. Prijazni gospodar Borštnar nam vse razkaže in kmalu se skupaj preselimo v naše mlade dni, ko smo marsikaj od prikazanega še uporabljali. Ko zagledamo še vojaški džip, nam je jasno, da je tu doma eden izmed članov Duletove čete, ki na različnih prireditvah s starimi vozili in uniformami predstavi čas narodnoosvobodilne borbe. To je sekcija Društvo Hrast iz Tržišča, ki združuje ljubitelje starodobnih vozil. 
Klepeta kar noče biti konec in kljub dopoldanskim uram srečanju nazdravimo s cvičkom z Malkovca.
Ko se vračamo, nam pogled pritegne cerkev Svete Marije na Svetem Vrhu, ki komaj kuka iz megle, mi pa se že nekaj časa kopamo v soncu. Spustimo se do izvira Šahovec, potem pa nadaljujemo pot po gozdu Švajgerjevega hriba. Na naši desni se odpre rana v okolju - velik kamnolom, mi pa hitimo naprej po gozdu in med Tržiščem ter Kapljo vasjo spet pokukamo na travnik. 
Nič nas ne mika asfalt glavne ceste, raje zakoračimo mimo jezerca, v katerem se ogledujejo hiše, skozi Kapljo vas, potem pa po mehki poti ob gozdu. Ta nas na koncu pripelje do vasi Skrovnik, kjer se pri Avtoličarstvu Tonija Janežiča imamo čemu čuditi. V ribniku goji krape, v potoku so školjke, pod streho pa stari avtomobili in motorji. Pred nami stoji predsednik Društva Hrast, ki je pripravljen odgovarjati na vsa naša zvedava vprašanja. Intervju z njim najdemo lahko tudi v Krajevnem listu Tržišča
Ob gozdu nad potokom Vejer pridemo do urejenega zajetja vode, kmalu prečkamo razmočen travnik, se spet čudimo različnim gobam in na robu gozda pred sabo uzremo naša vozila. Opravili smo čudovito krožno pot.
Terasa lokala Mlin v Tržišču nam nudi primerno okolje za osvežilne napitke, pisanje zapisnika in urejanje vtisov. In, kdo nam pri tem pomaga? Duša Društva Hrast Janez Valant! In sploh ni bilo vprašanje, kdo bo plačal zapitek. Bili smo v res gostoljubnih krajih s prijaznimi ljudmi.
Video:

Ni komentarjev: