23. 6. 14

Z Blance na Pečje - 9. 6. 2014

Tokrat se zbiramo v stari Sevnici v kavarni Špica, kjer nam prija kavica s pecivom in ... klepet. Dogovorimo se za prevoz z avtomobili do Blance, potem pa peš skozi sadovnjake in do Lurške Marije ob Čanjskem potoku. 


Ko koračimo po cesti mimo sadnega drevja, smo v družbi traktorjev, s katerimi delavci pridno škropijo, nekateri pa redčijo veje na hruškah. 


Začne se nam odpirati pogled proti Studencu, malo kasneje še proti Žigrskemu Vrhu. 


Že je pred nami cerkev Svete Neže, pod njo pa obnovljena domačija z bazenom. Ko na hribu zagledamo cerkev na Grački gori, se spustimo po travniku in skozi sadovnjak do Čanjskega potoka. Po brvi ga prečkamo in sledimo oznakam za Lurško Marijo. 


Malo navkreber, potem pa navzdol in že smo pod pečino, ki varuje Marijin kip v družbi z nešteto svečami in vazami s cvetjem. Ob poti je veliko zanimivih napisov in bister izvir vode s kozarčki, da se človek lahko odžeja. Klopi pa vabijo, da sedeš, se umiriš in zamisliš. Nazaj k potoku se spustimo po drugi poti, ki nas vodi ob zanimivi vikend hišici. Senca ob potoku nam kar prija, saj sonce že močno greje. Ob pogledu na hidroelektrarno vemo, da smo blizu Blance, kjer si privoščimo malo počitka ob hladnem pivu.


Na Pečju, kamor se zapeljemo z avtomobili, nas čakata gostoljubna Anica in Franci. Na cesti nam pogrneta zeleno preprogo iz trave (slučajno so sosedi tisto jutro kosili), pričakata pa nas tudi s pravimi zdravili, da se v vročini ne bi prehladili. 


Anici voščimo ob okrogli obletnici in zapojemo po melodiji En hribček bom kupil:

Pečje nam usem je priljubljeni kraj,
vedno se vračamo semkaj nazaj.
Hribi in doline okrog zeleni so.
vikend pa zavetje varno vedno bo,
varno vedno bo, kako je to lepo,
hvala vama zares zato.

Anica naša zdaj praznik slavi,
sreča naj spremlja te vse tvoje dni!
Zadovoljstva dosti, varen ti korak,
zdravja in veselja, to želi ti vsak.
To želi ti vsak, varen ti korak
in na zdravje mnogokrat!


Foto: Vinko Šeško.
Ob slastnem odojku, različnem pecivu, kavi in odličnem vinu se kar zasedimo, malo sprehodimo in uživamo ob razgledih, potem pa zaželimo ponovnega snidenja.

Več posnetkov
Video:


Video Vinka Šeška:

Ni komentarjev: