11. 7. 14

Španija 2014 - 30. 5. in 6. 6. 2014

Ob pol štirih imamo v Franciji "tehnični" postanek, vstanem ob šestih, ko se ob 16 stopinjah vozimo skozi italijanske predore. 


Na eni izmed črpalk si še zadnjič na tem potovanju pripravimo zajtrk. Med vožnjo po Italiji gledamo video posnetke in urejamo vtise. 


Foto: Vinko Šeško.
Vinko se trudi, da bi se vsi videli, ko nas slika na pogradih, 


dežurni pa servirajo malico v stilu tapasov: keksi, sir, za poplaknit pa sherry. 130 kilometrov je do meje, ko se ustavimo v novem objektu, 


ki ima zelo lepo urejena stranišča z mnogimi okroglimi ogledali. Temperatura se dviguje: 22, 24, 26 stopinj ob dveh. Četrt do treh prevozimo mejo s Slovenijo in kaj kmalu dobimo blagoslov z nekaj kapljami dežja. 

Foto: Vinko Šeško.
Naš zadnji postanek je na postajališču Šmarje Sap, kjer opravimo še zadnje skupinsko fotografiranje, potem pa sledi še etapa do Orešja. Pri Vebrovih ugasne motor avtobusa ob šestih zvečer. Mrzlično pospravljamo in se poslavljamo ...
Gotovo nam bodo za dolgo ostali v spominu ti skupni trenutki štirinajstih dni in čudovito raznolika južna Španija. Celotna Kraljevina Španija (Reino de España) pa je še bolj pisana. S svojimi 504.030 kvadratnimi kilometri (za 25 Slovenij) zavzema večji del Iberskega polotoka na jugozahodu Evrope, k njej pa spadajo tudi Balearski otoki v Sredozemskem morju, Kanarski otoki v Atlantskem oceanu in mesti enklavi Ceuta in Melilla v severni Afriki. Gibraltarska ožina je široka le 13 kilometrov in tako Španija pomeni most med Evropo in Afriko. Po njenem ozemlju so hrepeneli številni tuji osvajalci: Feničani, Grki, Kartažani, Rimljani, Vizigoti, Mavri. Leto 1469 je poroka katoliških monarhov Fernanda Aragonskega in Izabele Kastiljske združila Španijo. Leta 1492 Kolumb pristane v Ameriki in sledi zlato obdobje osvajanja Amerike v 16. in 17. stoletju, ki je tudi čas velikih umetniških in literarnih dosežkov. Toda vojne vodijo deželo v propad: nasledstvene, proti Angliji za kolonije, proti Napoleonu za neodvisnost, karlistične vojne. Leta 1873 za eno leto razglasijo republiko, konec 19. stoletja je čas zatona države z vsesplošno politično korupcijo in anarhizmom.  Leta 1931 razglasijo drugo republiko. Nacionalistični generali se dvignejo leta 1936 proti vladi in začne se državljanska vojna. General Franco pride na oblast s pomočjo Hitlerja in Mussolinija in Španija je za dolgo časa izolirana. Po Francovi smrti leta 1975 je za kralja razglašen Juan Carlos, dežela doživi prve svobodne volitve in legalizacijo političnih strank. Leta 1982 na volitvah zmaga Socialistična delavska stranka in začne se modernizacija Španije. Danes je država ustavna monarhija (ustava leta 1978) s parlamentarno demokracijo - dvodomni parlament Cortes. V Evropsko Unijo je stopila leta 1986, evro je zamenjal pezeto kot valuto leta 1999. Poleg španščine (kastiljščine) imajo uradno veljavo še regionalni jeziki: aranščina, baskovščina, katalonščina in galicijščina.
Kar nekaj vladarjev je poskušalo Špancem, trenutno jih je okrog 46 milijonov, vsiliti skupno kulturo, vendar se je raznolikost ohranila: številne regije izražajo močno zavest svojega neodvisnega značaja, tako se Baski in Katalonci sploh nimajo za Špance. Država je razdeljena na 17 avtonomnih pokrajin (skupnosti - comunidades autonomas) z veliko stopnjo avtonomije, ki se naprej delijo na 50 provinc. Na špansko družbo še vedno močno vpliva katolicizem, skoraj tri četrtine prebivalcev se je do nedavnega opredeljevala za katolike, med mlajšo generacijo pa je pripadnosti cerkvi vse manj. Kljub temu pa slavijo številne cerkvene praznike s tradicionalnimi zabavami. Po ustavi nobena religija ne sme imeti državnega značaja, država pa mora zagotoviti svobodo vere.
Nekaj pa je Špancem in Špankam le skupnega: družabnost in veselje do življenja. V uživanje vložijo prav toliko energije kot v delo. Temelj španske družbe je razširjena družina in nanjo se ljudje bolj zanašajo kot na institucije. Obožujejo otroke in izobraževanje ima v družbi velik pomen.
In kaj je nam značilno špansko? Bikoborbe, flamenco, hrana: tapasi, paelja, tortilja, sangrija ... Sicer pa smo na tem potovanju odkrili, da ima vsako področje kaj značilnega in dobrega. Naj živi ta raznolikost!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

V petek, 6. 6., se vandrovci zberemo v Zavetišču pod Svetim Rokom, da potegnemo črto pod Španijo 2014. Neumorni Vinko ima pripravljen žlahtni izbor posnetkov na panojih ter za projekcijo in ob njih na hitro obnovimo svojo pot. Sprejmemo tudi dokončni obračun, se okrepimo z jedačo in pijačo, spravimo to potovanje med spomine in se začnemo veseliti novega.

Video: 





Video Vinka Šeška:


















Ni komentarjev: