14. 04. 15

Gorjanci - 13. 4. 2015

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se z dvema avtomobiloma odpravlja proti Gorjancem. Bučka, Škocjan, Zbure in 


prvi postanek za fotografiranje štorkelj v gnezdu. Šmarješke Toplice, Otočec, po ozki cesti do mosta čez Krko, potem pa naprej skozi Gumberk in Brusnice do Gabrja. Nad vasjo najdemo vzorno urejeno parkirišče: del je asfaltiran, nekaj je peščene površine. Kažipoti navajajo dva časa do Gospodične: 1 ura in 1 ura 25 minut. Čudimo se, potem pa ugotovimo, da gre markirana in malo daljša pot v desno, bolj direktna in bolj shojena pa kar naravnost. 


Tudi nas potegne po njej. Ker je suha, je prijetno hoditi po njej, lepša pa jo tudi cvetje, predvsem je veliko pljučnika, podlesne vetrnice in više konopnice. 


Na poti naletimo tudi na nekaj skal, po mostičku je treba prečiti mini potoček, 


pod kočo pa nas čaka nekaj več stopnic. 


Seveda se je treba najprej ustaviti pri studenčku in izkoristiti pomlajevalno moč vode. 


Koča je sicer ob ponedeljkih in torkih zaprta, nam pa nudi dovolj udobja na klopeh ob mizah, kjer nam tekne malica. 


Še malo uživanja ob razgledih in odpravimo se naprej proti Miklavžu, kar nam ne vzame več kot pol ure. 


Nad nami je televizijski stolp na Trdinovem vrhu, ki pa nas ne mika preveč. Pod njim je v gozdu še nekaj snega, pa tudi sicer naletimo na njegove kupe ob poti. 


Na Miklavžu malo počivamo, potem pa se razdelimo: večina se vrača v dolino z avtomobilom, trije pa krenemo peš nazaj v Gabrje. Navzdol zavijemo že pri lovski koči in tako doživimo lepo pot preko košenic, 


razkošne razglede na Novo mesto z okolico, hojo med brezami, po gozdu z veliko bodike ... Presenetijo pa nas prve hišne številke, na katerih piše Jugorje. Pa menda nismo toliko zašli, da bi bili v Beli krajini! Ne, ne! To Jugorje se drži Gabrja in kmalu smo pri avtomobilu na parkirišču.

Foto: Vinko Šeško.
Da ne bi bili prehitro doma, se ustavimo še na Bojniku v zidanici gostoljubnih Slavice in Toneta. Bogat narezek in k temu primerna pijača - ustrezni zaključek lepega pomladanskega dne.

Video:

1 komentar:

Paulina Pristovšek pravi ...

Zelo zanimiv opis poti... Krasno si predstavila vse poti in dogodke uživala sem v branju... Tudi midva nameravava enkrat še v te kraje. Imava lepe spomine iz preteklosti...