15. 4. 15

Razbor in Okroglice - 15. 4. 2015

Nekaj članov in članic študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje je na ekskurziji v Budimpešti, kljub temu pa se nas ob osmih na rondoju v Šmarju zbere dvanajst. S tremi avtomobili se odpeljemo skozi Orehovo in Breg, kjer zavijemo proti Lisci. Vendar le do lepo urejenega parkirišča in izhodišča Jurkove poti. 


Potem pa je treba navkreber. Med travo ob poti nas pozdravijo navadne kukavice in spomladanski grahor. 


Vinko nam pove zanimivo pripoved iz časa med obema vojnama, ko so lastniki hiše pod nami ubili potujoča trgovca in je dolgo trajalo, da so to dejanje odkrili. 


Pri hiši ob gozdu, ki ne izgleda naseljena, je cel nasad rumenega grmičevja. Mogoče je to japonska kerija z množico cvetov. Pot nadaljujemo po gozdu, lepo počasi, ker se na začetku strmo dviga, potem pa strmina malo popusti. 



Cerkvena ura na Razborju odbije deveto uro, ko občudujemo razgled proti Polani in Kumu, pa na Okroglice in Sveti Lovrenc na Gori. Naselje Razbor vedno očara obiskovalce s svojo urejenostjo. 


Najprej se je treba ustaviti pri Razborniku, na katerem opisne table na deblu stoletnega hrasta od leta 2007 predstavljajo najpomembnejše podatke o kraju. 


Sedanja cerkev svetega Janeza Krstnika je bila posvečena leta 1868, prej pa sta bili na tem mestu že dve cerkvi. Zelo je akustična in primerna za koncerte, domačini pa so v njej večkrat pod vodstvom patra Karla Gržana uprizorili tudi Razborski pasijon. 



Izpred cerkve se odpirajo krasni razgledi na dolino Save in tu se malo okrepimo s tekočimi in trdimi dobrotami. 

Foto: Vinko Šeško.
Sprehodimo se še do Doma krajanov Razbor, kjer je sedež mnogih prizadevnih društev, tu pa se odvijajo vsak mesec tudi Razborski večeri  glasbe, likovnih stvaritev in izbrane besede. 


Pri pokopališču namenimo svojo pozornost še Don Pierinovi Skupnosti Srečanje, ki je leta 2000 našla svoj domov v prenovljeni šoli. To je šola zdravega življenja za odvisnike od drog, ki se vračajo na pot odgovornega življenja. Na vrtu ob Marijinem kipu poklepetamo s tremi fanti, ki so ravno prišli na Razbor, več pa jih bo še prišlo. Ljudje z Razborja vedno znova presenečajo s svojo aktivnostjo, predstavljajo se z ličnim prospektom, spletno stranjo in stranjo na Facebook-u.



Poslavljamo se od sončnega Razborja in korakamo proti naselju Lisce - pod Lisco. 


Levo od ceste se je zelena barva dobesedno razlila po travniških terasah, mnoga drevesa so odeta v belo cvetje. 


Mi pa kar naprej proti Okroglicam. Pod cesto je zanimiv ribnik, na vzpetini pravi vrtiček trobentic, vinograd nad nami žari v rumeni barvi regratovih cvetov. 


Oziramo se nazaj proti Razborju, si otiramo potno čelo in dobrodošli počitek ob kavi in potici najdemo na terasi gostišča Močivnik. 



Po zanimivi debati ob zemljevidu tega področja iz leta 1825 zapojemo še slavljenki Danieli, potem pa je čas za povratek v dolino. Mimo Turističnega centra Azaleja in okrepčevalnice Nunčič pri ribnikih se spustimo k osvežujočemu potoku in do dvanajstih lepo zaokrožimo današnjo pot.

Video:

Ni komentarjev: