24. 3. 13

Okič - 20. 3. 2013

Lepo, sončno jutro je in študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot se zbira v Šmarju na Rondoju v imenu kraja primerni okrogli obliki, le Elčka v avto še prebira najnovejše novice. 
Vinko nam razloži, da je današnji cilj Vrh nad Boštanjem z okolico: na Okiču nas čaka naš Ivan, ki bo danes vodil naš raziskovalni pohod. Dogajanje popestri Sonja s svojo psičko Fio, ki se zna vsem prikupiti. 
Avtomobile parkiramo ob Domu na Okiču in se napotimo proti Lipoglavu in Brezovici/Brezovcu. 
Lepi razgledi se nam odpirajo, na travnikih pa nas razveseljujejo spomladanski žafrani. 
Ivan nas popelje do razvalin gradu Lepi dob, ki je bil omenjen v 13. stoletju, v sedemnajstem požgan in ponovno zgrajen, partizani pa so ga dokončno požgali leta 1943. 
Sicer pa nas zanimajo tudi velika drevesa - dobi, po katerih je kraj dobil ime. Pod njimi je izvir dobre vode, v njihovi bližini rastišče dveh vrst telohov. Povzpnemo se nazaj na Brezovico in krenemo spet proti Okiču. 
Tu nas pozdravi prijazna cerkvica Svete Ane, ki so jo začeli graditi v 17. stoletju, oltarji pa so iz 18. in 19. stoletja. 
Leta 2002 jo je močno poškodovala strela, vendar so jo vaščani lepo obnovili. 
Naš naslednji postanek je ob spominski tabli Antonu Umeku Okiškemu, ki se je rodil v tem kraju leta 1838 ter bil pesnik, pisatelj in gimnazijski profesor v Celovcu. 
Sprehodimo se še malo naprej v gozd in pridemo do rastišča rumenega sleča, obiščemo pa tudi pradavno gomilo. 
Pri družini Žužek nas čaka presenečenje: pogostijo nas z aperitivom, dvema vrstama čaja, kavo, narezkom sira z orehi, domačim kruhom in pecivom. Čas nam hitro mineva ob klepeta in obujanju spominov, Ivan pa nas opozarja, da nas pri njem čaka nekaj na žlico. Radovednica sprašuje, če je to kaj v zvezi s štirimi nogami, gostitelj pa je skrivnosten, moral bi odgovoriti, da v zvezi z eno nogo, ker smo se Straškem Vrhu šli gurmane z gobovo juho in ajdovimi žganci. 
Zavitek je bil tako slasten, da ga ni nič ostalo, pridno pa smo vse skupaj tudi zalivali z brinovcem, čajem in vinom. 
Krasno dopoldne in - kulinarično zahtevno.
Video:

Ni komentarjev: