26. 3. 18

Žirovnica - 26. 3. 2018

Danes smo polnoštevilni: devet nas je od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica in z dvema avtomobiloma se najprej odpeljemo do Loke pri Zidanem Mostu


V Trubarjevem hramu smo že kar stalni gosti in jutranja kavica se prileže. Klepet zraven pa tudi. 







Peljemo se naprej proti Žirovnici, ustavimo pa se pred kapelico, parkiramo in se odpravimo proti Mrzli Planini. Ob gozdni cesti je nekaj zaplat snega, en droben šopek zvončkov in nekaj že pordelih telohov. 


Više je snega vse več in na koncu je cesta že čisto zasuta. 



Na Mrzli Planini malo počivamo pri eni izmed dveh počitniških hišic in se malo okrepimo z jedačo in pijačo. Občudujemo lipo, ki je ostarela, okrog nje pa je zraslo veliko novih. Razgledujemo se proti Velikemu Kozju in malo poklepetamo z lovcem, ki ima lepega psa in nese hrano za divjad. 


Ko se vračamo, vidimo njegov avto: zadaj ima sliko od psa, registrska številka pa vsebuje tudi črke LC, kar jaz razumem kot "lovski cucek". 


Vračamo se mimo obnovljenih poslopij hiše Žirovnica 14 po slikoviti dolini, ki je še čisto zimsko zametena s snegom. 



Po gozdu se spuščamo proti Čelovniku in ob poti nas razveselijo modre očke jetrnika



Spodnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Še fotografija pri cerkvi svetega Duha, ki ima svoje začetke v 14. stoletju, znana pa je predvsem po freskah iz 16. stoletja. 


Po cesti se vrnemo do avtomobilov in zaključimo pohod tega sončnega dopoldneva. V dveh urah in pol smo prehodili skoraj šest kilometrov, vmes pa se tudi ustavljali, klepetali in počivali.

Video:

Ni komentarjev: