25. 5. 22

Podsreda - 16. 5. 2022

Danes se štiri članice Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica zberamo ob neobičajni uri - ob treh popoldne in se priključimo Skupini Lunarji pod vodstvom Marjane Cizl. Njih je osem, v bistvu pa sta med njimi tudi član in članica naše skupine in po pravici povedano se nam dva priključita šele na Senovem. Z avtomobili se nas tako dvanajst odpelje do Podsrede, tam v središču pustimo en avto, potem pa nadaljujemo vožnjo nekaj nad dva kilometra v smeri Kozjega do Kukovičičevega mlina, ki melje v 500 let stari hiši. Takole se predstavljajo:

Smo družinska ekološka kmetija. To je naše življenje. Pred nami so na naši kmetiji kmetovali že mnogi rodovi, zares po ekoloških pravilih pa smo začeli v letu 2012. Ukvarjamo se z več dejavnostmi. Glavni med njimi sta mlinarstvo, poljedelstvo in sadjarstvo. Obnovili smo mlin na kamne, ki se nahaja v več kot 500 let stari hiši in je lepo ohranjen kulturni spomenik. Mlin je danes eden redkih delujočih mlinov v Sloveniji, ki bogato družinsko tradicijo povezuje s sodobnimi načini pridelave. Predelava osnovnih ekoloških pridelkov je del našega vsakdana. Tako žita postanejo moke in kaše, iz sadja nastane sok, marmelada in še kaj … Da pa je vedno kaj početi (in tudi postreči), ob mnogih zgodnjih jutrih zadiši iz krušne peči, kjer moke postanejo kruh in še kaj sladkega za povrh. Pri nas lahko kupite tudi ekološke pridelke in predelane proizvode, za katere imamo izdan ekološki certifikat, kar potrjuje, da so pridelki ter živila pridelana in predelana na naravi prijazen način. Trudimo se, da je ponudba čim bolj pestra: različna zelenjava, sadje, sokovi, namazi, različni čaji, moke, peciva, testenine… 




Reka Bistrica si je tu med skalami utrla pot in poganja tudi mlinska kolesa. Gospodinja požene mletje pire, razloži postopek in pokaže dele mlina iz najrazličnejših vrst lesa. Potem nam ponudi štiri vrste kruha in štiri namaze - nič ni ostalo. Kupimo nekaj stvari, se zanimamo za recepte ..., za ogled in degustacijo pa plačamo štiri evre na osebo.


Pot nadaljujemo peš po štirih kilometrih Pešpoti Podsreda, ki je sicer dolga 32 kilometrov. 



Po cesti se kar nekaj časa vzpenjamo, nad nami pa se zbirajo oblaki, kmalu začne grmeti in nekje na polovici poti nas dohiti dež. Nekaj časa vedrimo in se malo okrepčamo, 


potem pa nadaljujemo pot proti Podsredi. K sreči neha tudi deževati. Janez pelje šoferje po njihove avtomobile k Mlinu Kukovičič, kmalu se vrnejo in napotimo se proti domu. 

Ne gre brez postanka na Senovem, kjer nas Olga in Janez bogato pogostita. 


Na travi pri hiši pa nas čaka neprijetno presenečenje: veliko kot koruza debele toče.

LEPO PREŽIVETO POPOLDNE!

Video:



Ni komentarjev: