18. 1. 17

Drožanje - 18. 1. 2017

Napoved za mrzlo jutro in študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica se spet zbira šele ob desetih: 


nekaj pri Zavetišču pod Svetim Rokom zaradi priprav na proslavljanje, drugi na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica). Končno smo vsi pri Zavetišču in se med snežinkami odpravimo proti Svetemu Roku: do konca po Prvomajski ulici, 


potem pa lepo po markirani poti v hrib. Ponekod je treba paziti na stopinje, ker je med tanko plastjo snega lahko tudi led. 




Če ti zmanjka sape, mirno lahko občuduješ razgled na Sevnico in kasneje tudi Boštanj, ker so drevesa v tem gozdu zelo redka zaradi preteklih žledolomov. 

Foto: Vinko Šeško.
Malo si oddahnemo tudi, ko pridemo na cesto in hodimo 



po ravnem do Kozinca na Začelu, kjer je škotsko govedo kar na prostem. Po kolovozu se sprehodimo do Šetenja (uradno je to Drožanje), potem pa zavijemo navzdol proti Sevnični. V gozdni globeli nas kmalu ustavi podrto drevje, zato jo prečkamo, 


se povpnemo levo skozi gozd na travnik, tam pa rahlo desno po komaj vidni stezi strmo navzdol. 


Božajo in masirajo nas mlade bukve, srečno pridrsamo na travnik, po katerem pa gre hitro kot po melišču, če to tehniko obvladaš. 

Foto: Nevenka Vahtar.
Če je ne, pa bolj previdno in počasi. Ob Sevnični nas zdaj čaka hoja po cesti in pločniku in po približno treh urah smo na cilju. Prileže se šilček žganega, potem pa s pesmijo čestitamo Nevenki, Vojku in Janku:

Vse najboljše za vse, vse najboljše za vse, vse najboljše dragi slavljenci, vse najboljše za vse.

Posebno pozornost pesvetimo mentorju Vinku, ki obhaja okroglo obletnico:

Vinko se pa heca, da jih 80 ma, pa kakorkol pogledaš, se nič mu ne pozna.
Zdravja, sreče tebi zdaj vsak od nas želi in, da še večkrat skupaj veseli bi bili!
(melodija Moj fantič je prijezdil)

Nevenka ga nagovori z izbranimi besedami, izroči umetniško izdelano voščilnico in darilo v obliki bona za panoramski polet. Posebno voščilo nameni tudi Vojku za 3 krat 25 let. 


Nazdravimo z belim in rdečim vinom (modro frankinjo) ter se lotimo dobrot: raznolikega narezka ob izbranih vrstah kruha, domačega peciva, 



Nevenka pa je za Vinka pripravila čudovito torto, za Vojka pa kolačke z napisom. Nemogoče se je upreti tem slastnim stvarem, hvala zanje, slavljenci.

Video:

Ni komentarjev: