11. 1. 17

Sevniški grad - 11. 1. 2017

Ker so napovedane nizke temperature, se člani in članice študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje danes zbiramo šele ob desetih. Še vedno je minus štirinajst stopinj, sončni žarki pa dajejo vtis, da je topleje. Dvanajst nas je, dve se pridružita kasneje. 


Zakoračimo med bloki Naselja heroja Maroka, potem pa se povzpnemo mimo vrtičkov in poligona za kolesarje Pump track ter skozi gozd na križišče pri Hrastih. Malo po ravnem in že se spuščamo proti Drožanjski ulici. 


Mimo klavnice cesta vodi spet v hrib, do gradu pa pridemo po bližnjici mimo Lutrovske kleti





Sonce prijetno greje, ko se sprehajamo po grajskem parku in opazujemo skupino vojakov, ki nekaj merijo in so pri delu zelo resni. Njihov spremljevalec pojasni, da so iz Latvije, glede na barvo uniforme pa bi bolj sodili kam v puščavo kot pa k nam. 


Obidemo mogočno stavbo gradu, uživamo v razgledih na Sevnici, Savo in Log, 

Foto: Vinko Šeško.
potem pa še slikamo na stopnicah pri zgradbi, v kateri imata sedež Čebelarsko in Radiomatersko društvo. Spustimo se v stari del mesta in pristanemo v Gostilnici Plus. Judith slavi okroglo obletnico in nas pogosti s picami, vinom, sokom in kavo. Nevenka ji sestavi lepo voščilo v umetniški obliki, slavljenki pa tudi zapojemo in nazdravimo. 



Vračamo se po nasipu ob Savi in kar ne moremo se načuditi, koliko leda je na vodi. Nas pa ob sončnih žarkih grejejo tudi lepi občutki zaradi prijetnega druženja. Nekajkrat se nizko nad nami spreleti vojaško letalo pilatus, še zdaj zvečer kakšen prerohni nad Sevnico in samo upamo lahko, da so tisti vojaki na gradu že dobro izurjeni v vodenju teh letal.

Video:

Video Vinka Šeška:

Ni komentarjev: