8. 1. 17

Bohor - 8. 1. 2017

Prvo nedeljo po novoletnih praznikih tradicionalno hodimo na Bohor. Sevniški planinci in planinke smo ga tokrat osvajali z dveh koncev: osem iz smeri Pokojnika, štirje iz vasi Dobrova. Pred odhodom iz Sevnice se okrepimo s kavo v lokalu Špica, potem pa z avtomobilom skozi Brestanico, Senovo vse do vasi Dobrova (avtobusno postajališče Plešivec pri Bohorju). 


Narahlo naletava sneg, drevje in grmovje je že lepo odeto v belino. Do koče po cesti od tu ni več daleč, zato se odločimo, da nadaljujejo pot do križa, nekateri mu pravijo Škofov križ. Kar nekaj časa hodimo po meji med občinama Krško in Šentjur pri Celju. 


Pri križu se stekata poti iz Planine pri Sevnici in Pokojnika, po tradiciji pa je na tem mestu treba povedati kakšen vic. 


Vinko Govekar se spomni enega, potem pa se nam pridruži še večja skupina, ki je krenila na pot v naselju Pokojnik. Skupaj se napotimo nazaj proti koči, nekaj pa jih osvoji tudi najvišji vrh Bohorja - Veliki Javornik, za katerega smo včasih navajali višino 1023 metrov, zdaj pa je marsikje mogoče prebrati 1024. V koči ni gneče, prileže se nam čaj, ki ga oplemenitimo z močnejšimi pijačami iz nahrbtnikov. Ponudba jedil je velika, nekateri se odločimo za ričet, drugi za vampe in nikakor se ne moremo zediniti, kaj je bolj slastno. K obema jedema pa se prileže žlahtna kapljica naših vinogradnikov. Na Bohor pride tudi skupina iz Brežic in lepih voščil ne manjka, glasno pa zaploskamo profesorici Vebletovi, ki s svojimi 92 leti še zmore to planinsko pot. Tudi moja profesorica športne vzgoje je bila na Gimnaziji Brežice in lahko nam je svetel zgled zdravega življenja. 


Koča je lepo urejena z umetniškimi slikami in fotografskimi posnetki na prijetno obarvanih stenah, oba prostora sta topla, še zlasti pa nas na okenski polici razveseli kalanhoja z bujnimi cvetovi. 


Drugi posnetek je delo Vinka Šeška.
Sledi še fotografiranje pred kočo in ugibanje, če stoji na večji nadmorski višini kot Tončkov dom na Lisci. Če drži podatek 896 metrov, potem je na manjši, je pa res, da ima Bohor dva vrhova (Veliki Javornik in Veliki Koprivnik), ki sta višja od Lisce. 


Sneg še vedno naletava, ko se vračamo k avtomobilu in zapeljemo nazaj v Sevnico. Vmesni postanek v Gostilni Kregl pa je namenjen kavici in klepetu ob zaključku pohoda po romantični zimski pokrajini.

Video:

Ni komentarjev: