4. 9. 20

Slatna: Mala Ponca - 22. 8. 2020

Proti koncu avgusta je čas za Slatno z vandrovci in vandrovkami pod organizacijsko taktirko Vinka Šeška v okviru Planinskega društva Lisca Sevnica. Tudi letos je tako, celo kombi imamo in prizadevnega šoferja Zmaga, nekateri pa se prevažajo s svojimi vozili. Ob sedmih zjutraj je na parkirišču pri krožišču v Šmarju treba skrbno zložiti stvari v kombi, ker jih res ni malo. Šest nas je v kombiju, po poti vkrcamo še Janeza, poberemo nepogrešljivo Milko, pri Mariji v Marija Gradcu pa je že prvi postanek, da dobimo še deveto vandrovko, ki velikodušno časti s kavo. Tako: kompletni smo, pridobili smo tudi čudovite vonjave zavitka, ki odslej varno potuje z nami. Zdaj pa veselo proti Gorenjski. Lep dan je in mimogrede smo v Ratečah, potem pa po delno razriti gozdni cesti v Slatno, nekdanjo obmejno vojaško postojanko, ki jo ima naše planinsko društvo v najemu. Sredi gozdov, malo stran od ponorelega sveta, vendar dovolj blizu civilizacije in dobro izhodišče za sprehode in planinske pohode.

Namestimo se v eno izmed velikih sob, kjer ima vsak dve do tri postelje, v sosednji veliki sobi pa spi skupina nekje s Ptuja. Bogato malicamo, potem pa naj bi šli na Malo Ponco (1925 metrov). 



Popoldne, ko je že vroče, s polnim želodcem - nič mi ne diši, ampak vseeno krenem s skupino. Kmalu me mine, čeprav gozdna cesta ni naporna in se počasi dviga. 


Odločim se za povratek, ko pa srečam še dve sotrudnici, se z njima vračam k vrhu planiške velikanke. S spoštovanjem zremo v globino pod sabo in opazujemo mlade, 


ki se spuščajo v dolino po zip-linu. Tu je še ena udeleženka, ki ji ni bilo do dolgega pohoda in skupaj se vračamo v naš začasni dom.

Foto: Vinko Šeško.
Milka se takoj izkaže z ukusno juho, po kateri se zelo prileže Marijin zavitek. Malo še klepetamo, sestavimo dežurstvo v kuhinji in se počasi odpravljamo spat. Navajamo se na temno spalnico, v kateri vedno stopiš na mesto, ki škriplje, ko se ponoči kam nujno odpraviš; kjer se obvezno na tem pohodu zaletiš v eno ali dve postelji in v kateri vedno kdo začne glasno dihati (smrčati), ko se ti trudiš zaspati.

Video:


Ni komentarjev: